Stanje na putevima: U kotlinama vidljivost smanjena zbog magle

0
445

Saobraćaj se u Republici Srpskoj i Federaciji BiH odvija po suvim i mjestimično vlažnim kolovozima, dok je u kotlinama i uz riječne tokove, kao i ponegdje u višim predjelima vidljivost smanjena zbog magle, pa vozačima iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske skreću pažnju na oprezniju vožnju.

Na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina učestali su sitniji odroni kamenja i zemlje na kolovoz.

U toku su radovi na postavljanju inteligentnih transportnih sistema /ITS/ na auto-putu Gradiška-Banjaluka, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja, uz privremeno postavljenu signalizaciju.

Na istom auto-putu, zbog izgradnje naplatnih stanica u Čatrnji, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja /saobraćaj se odvija dvosmjerno/.

U toku su radovi na izgradnji i provođenju privremenog sistema naplate putarine na auto-putu “9. januar” Banjaluka-Doboj, na petlji Mahovljani, zbog čega je na ovom lokalitetu izmijenjen režim odvijanja saobraćaja, pa vozače iz AMS upozoravaju da voze opreznije i poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Zbog deminiranja na lokacijama Klakari Donji osam, 13 i 14, opština Brod, najavljene su privremene obustave saobraćaja na dionici magistralnog puta Brod-Odžaku u vremenu od 8.00 do 15.00 časova, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja.

Izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaj na dionici magistralnog puta Modriča jedan-Modriča dva, kao i na dionici regionalnog puta Bušletić-Modriča dva, zbog izgradnje kružne raskrsnice na spoju tih puteva i Tarevačke ulice.

Dionica Modriča dva-granica Republike Srpske /Ždreban/ zatvorena je za saobraćaj u zoni izvođenja radova, a vozila se preusmjeravaju kroz ulice vojvode Putnika i Dositeja Obradovića.

U toku je rekonstrukcija vodovodne mreže na dionici magistralnog puta Bileća-Podosoje, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja, uz privremeno postavljenu signalizaciju.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-granica BiH/Crne Gore /Šćepan Polje/ zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Zbog sanacije odrona na dionici magistralnog puta Karanovac-Crna Rijeka u mjestu Dabrac saobraćaj se odvija naizmjenično jednom trakom.

Na dionici magistralnog puta Klašnice dva-Šargovac zbog izgradnje priključne saobraćajnice za naselje Zalužani saobraća se jednom trakom.

Zbog oštećenja nadvožnjaka kod “NIS petrol” pumpe u Trnu, saobraćaj se preko nadvožnjaka odvija jednom trakom, dok teretna vozila ne saobraćaju.

Zbog radova na dionici magistralnog puta Banjaluka /Rebrovac/-Čelinac saobraćaj se odvija naizmjenično jednom trakom.

Zbog izgradnje mosta preko rijeke Vrbanje u Čelincu, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Čelinac-Kotor Varoš.

Saobraćaj na regionalnom putu Han Kola-Stričići danas će od 8.00 do 16.00 časova privremeno biti obustavljen zbog izvođenja bojevog gađanja na vojnom poligonu Manjača.

U vrijeme trajanja privremene obustave saobraćaj će se preusmjeriti na alternativni pravac Han Kola-Ledenice-Stričići.

U toku je izgradnja trotoara na regionalnom putu Derviši-Klašnice dva, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja.

Zbog sanacije klizišta izmijenjen je režim saobraćaja na dionici regionalnog puta Mitrovići-granica Republike Srpske /Prisika/.

Na dionici regionalnog puta Obudovac-Lončari najavljene su izmjene u odvijanju saobraćaja zbog izgradnje pješačke staze.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom trakom naizmjenično saobraća se na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo, u mjestu LJubačevo, Ukrina-Gornja Vijaka i Lopare /Mačkovac/-Čelić, zbog pojave klizišta u rejonu Čelića.

Na regionalnom putu Bratunac tri-Drinjača od ponoći do 7.00 i od 16.00 časova do ponoći na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila težam od tri i po tone i autobuse klase “M3” zbog sanacije klizišta.

Ova zabrana ne odnosi se na autobuse “Drinatransa” Zvornik, koji saobraćaju na redovnim linijama Zelinja-Zvornik, Bratunac-Polom-Zvornik, Bratunac-Polom-Bijeljina i Polom-Bratunac.

Na regionalnom putu Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila je preusmjeren na pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

I na pravcima Šamac-Domaljevac /FBiH/ i Teslić-Karuše /FBiH/ saobraća se sporije zbog radova na tim putevima.

Na magistralnom putu Novi Travnik-Bugojno obustavljen je saobraćaj za putnička vozila zbog rekonstrukcije mosta na ulazu u Bugojno.

Za vrijeme radova putnička vozila koriste alternativni pravac kroz naselja Kula i Kandija.

Teretna vozila teža od sedam tona ukupne mase, kao i do sada, koristiće putni pravac Travnik-Donji Vakuf-Bugojno.

Zbog redovnog pregleda i održavanja opreme obustavljen je saobraćaj u tunelima “Gaj” i “Igman” na auto-putu u smjeru Sarajevo zapad-Lepenica, od danas u 8.00 do sutra u 20.00 časova i preusmjeren na lijevu kolovoznu traku u dvosmjernom režimu.

U toku su radovi na zamjeni prelaznih naprava na vijaduktu Bojnik, na auto-putu u smjeru Vlakovo-Jošanica, pa se na toj sionici saobraća usporeno jednom trakom.

U toku su radovi na magistralnom putu Kladanj-Podpaklenik, a na mjestu radova postavljena je svjetlosna signalizacija i saobraća se naizmjenično jednom trakom.

Zbog radova u tunelu “Vranduk dva”, na magistralnom putu Zenica-Nemila saobraća se jednom trakom naizmjenično.

Tokom dana zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici formiraju se dužu kolone vozila u oba smjera.

Na raskrsnici magistralnih puteva u Tasovčićima u toku je izgradnja kružnog toka, zbog čega se saobraća sporije, uz obavezno poštovanje privremeno postavljene signalizacije.

Zbog radova usporeno se saobraća i na pravcima Semizovac-Vogošća, na ulazu u Vogošću, kao i na dijelu magistrale koji prolazi kroz Neum.

Na graničnim prelazima u BiH nema dužih zadržavanja.

Zbog radova u Hrvatskoj, zatvoreni su granični prelazi Ivanica-Gornji Brgat i Novi Grad-Dvor, gdje je za vrijeme obustave, omogućen prelazak pješaka i biciklista.

Zbog bezbjednosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na graničnom prelazu Brčko-Gunja.

Auto-moto savez Republike Srpske pustio je u rad video-kamere na graničnim prelazima Novi Grad i Kozarska Dubica, čime je vozačima omogućeno da se putem internet stanice www.ams-rs.com ili mobilne android aplikacije AMS Republike Srpske upoznaju o stanju saobraćaja na tim graničnim prelazima.

Vozači koji kreću na put van granica BiH imaju mogućnost da provjere trenutno stanje saobraćaja na 10 graničnih prelaza – Gradiška, Gradina, Novi Grad, Kozarska Dubica, Rača, Pavlovića most, Zupci, Brod, Šepak i Karakaj.

AMS Republike Srpske poziva vozače da, prije polaska na putovanje van BiH preko tih graničnih prelaza, provjere trenutno stanje saobraćaja i u slučaju gužvi odaberu drugi najbliži granični prelaz.

(Srna)

PODIJELI