Sovjetski general opisao kako je stvarno izgledala katastrofa u “Černobilju”

0
629

O novoj seriji “Černobilj”, koja se prikazivala na kanalu HBO, progovorio je i sovjetski general-major Nikolaj Tarakanov. On je za RT istakao da je ova ekranizacija tačno predstavila kako su izgledali njegovi postupci nakon nuklearne katastrofe 1986. godine. Dodao je da heroji nisu bili komandanti ili zvaničnici, već vojnici koji su svoje živote stavili na kocku.

Tarakanova je glumio britanski glumac Ralf Ineson, a on je istakao da je on bio pravi za tu ulogu, prenosi telegraf.rs.

Muškarac koji je nadgledao uklanjanje radioaktivnih elemenata sa lokacije černobiljske nuklearne elektrane, izjavio je za RT da nema nikakvih pritužbi na rekonstrukciju istorijskih događaja u seriji, jer je samo kraj bio drugačiji od onoga što se zapravo desilo.

“Nuklearna elektarna je nakon katastrofe bila zastrašujući prizor”, rekao je on.

“Lebdio sam iznad reaktora u helikopteru i jednostavno nisam mogao da zamislim šta se tamo dogodilo. Bila je to snažna eksplozija koja je srušila konstrukciju od armiranog betona”, rekao je on.

Tarakanov je objasnio kako je sprovedena dekontaminacija Černobilja.

“Oko 300.000 kubnih metara zemlje je izvađeno u području oko nuklearne elektrane, stavljeno u kamione i odvezeno. Zamenjeno je sa 300.000 kubnih metara drobljenog kamena, preko koga je izliven beton, a potom stavljene teške betonske ploče”, rekao je on.

Ove mjere su dovele do pada nivoa radijacije za “stotinu puta” oko lokacije, što je omogućilo dalji rad, koji su sprovodili vojnici.

Sovjetske trupe koje su učestvovale na račišćavanju područja su “glavni heroji”, rekao je on.

Potvrdio je da je svima data šansa da odbiju da rade na ovom, ali da su svi volonteri hteli da učestvuju, stavljajući svoje zdravlje i živote pod veliki rizik.

General-major sada ima 85 godina, a već 33 godine živi sa radijacijom. On je rekao da je jedan od vodećih sovjetskih lekara Evgenij Čazov, bio u pravu kada je upozorio na posljedice: “Do kraja života ćete patiti. Černobilj vas neće pustiti”.

Bolest se kod njega manifestovala kroz krvarenje desni i krvavu stolicu, pored drugih stvari.

“Napravite mali rez dok se brijete, a on nije zacelio ni dvije nedjelje poslije toga. Probao sam sve vrste lijekova. Trenutno pijem njih osam, koje uzimam ujutru, za večeru i noću”, rekao je general.

PODIJELI