Latice ruže liječe srce i kožu

0
703
Lijek iz prirode: Čaj od latica ruže ne samo da umiruje napete živce, već i pročišćava krv. Može da pomogne i u slučaju upale grla, reumatizma, žutice, čišćenja jetre, vrtoglavice, glavobolje, a obnavlja i crijevnu floru.

Ruža ne samo da plijeni ljepotom, već je i ljekovita. Njen miris popravlja raspoloženje, a sastojci u laticama odlični su za jačanje srca i nerava.

U ljekovite svrhe najčešće se koristi čaj od latica ruže, mada svoju široku primjenu ima i eterično ulje i ružina vodica.

Čaj od latica ruže ne samo da umiruje napete živce, već i pročišćava krv. Može da pomogne i u slučaju upale grla, reumatizma, žutice, čišćenja jetre, vrtoglavice, glavobolje, a obnavlja i crijevnu floru poslije antibiotske terapije.

Da biste napravili čaj od ružinih latica potrebno je prikupiti i očistiti najlepše izdanke ovog cvijeta. Latice se suše na toplom, suvom i tamnom mjestu, do nedelju dana, zavisno od vlažnosti okruženja. Da bi održale svježinu, kvalitet i miris, trebalo bi ih čuvati u dobro zatvorenoj ambalaži na suvom i tamnom mjestu.

Priprema se tako što se kašičica prosušenih latica prelije šoljom vrele vode i odstoji 20 minuta. Procijedi se i pije šolja dnevno. Ne preporučuje se onima koji pate od kamena u žuči i bubrezima, kao ni trudnicama i dojiljama.

Eterično ulje i ružina vodica koriste se u kozmetičke svrhe, naručito za negu osetljive i suve kože. Ružino ulje je i dobar antidepresiv i afrodizijak, dok se ružina vodica preopručuje protiv akni, a poseduje i umirujuće i antiseptično dejstvo.

PODIJELI