SPOMENICI PORED PUTA Opasni za saobraćaj, postavljeni bez dozvole, a iznad zakona

0
294
Spomen-ploče stradalima u saobraćajnim nesrećama godinama se postavljaju pored puteva, iako je to zakonom zabranjeno.

Na regionalnim i magistralnim putevima u Srpskoj često možemo vidjeti spomen ploče koje porodice podižu poginulima, kako se tragični događaj ne bi zaboravio.

Ova praksa sprovodi se godinama unazad, pa su ovi spomenici sve češći, toliko česti da neki vozači smatraju i da su opasni.

Tako se pojedini vozači žale kako spomenici čine uske i loše regionalne puteve još opasnijim, tvrdeći da mogu dovesti do još veće nesreće, jer se mnogi nalaze na crnim tačkama.

Posebne žalbe nadležnima su stizale na spomenike na putnom pravcu Banjaluka – Prnjavor, na mjesto Tutnjevac, gdje je, nažalost, već poginulo mnogo ljudi.

– Svakodnevno putujem na relaciji Prnjavor – Banjaluka i  svjedok sam brojnih saobraćajnih nesreća na toj dionici puta. Nedavno je neko postavio spomenik pored same bankine na magistralnom putu M 16.1. Spomenik je granitna ploča, težine oko 100 kg, čelična konstrukcija koja je pričvršćena u zemlji sa betonskom stopom – kaže Vedran, građanin koji smatra da su ovi spomenici i te kako opasni.

Dodaje da bi posljedice, kada bi neko slučajno malo skrenuo sa puta pri brzini od 60 km/h, mogle biti fatalne, čak i sa smrtnim ishodom.

Iako su se pojedini građani žalili, upravo zbog osjetljive tematike, nadležni izbjegavaju da se bave ovim problemima, svjesni da porodice postavljanjem spomenika krše zakon.

– Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini nije dozvoljeno stavljati spomen ploče i slične objekte pored puta. Postoji mogućnost upućivanja apela da građani ne postavljaju ovakve objekta uz put, međutim, s obzirom na to da se radi o veoma osjetljivom pitanju, teško je reći da će neka inicijativa dati željene razultate – navode u Javnom preduzeću „Putevi Republike Srpske“.

Podsjetnik i opomena

Dok nadležni priznaju da problem postoji, ali ne znaju kako da ga riješe, stručnjaci za bezbjednost nisu se bavili ovim pitanjem. Oni smatraju da spomenici ne dovode vozače u opasnost.

Iz Agencije za bezbjednost saobraćaja u Republici Srpskoj smatraju da pažnju više odvlače mnoge druge stvari, te da ovi spomenici ljudima treba da posluže kao podsjetnici i opomene.

– Trenutno nemamo dokaze da ovi spomenici utiču na bezbednost saobraćaja. Jeste da nije po zakonu, ali ne možemo kriviti porodicu koja je preživjela gubitak, tako da smatram da su oni više neka opomene vozačima – kaže direkor agencije Milija Radović.

Dodaje da on lično uspori kada vidi spomen-ploče pored puta, jer su one svojevrstan znak da je taj dio puta opasan i da je tu već neko stradao.

Bilbordi odvlače pažnju

Milija Radović objašnjava da pažnju vozačima, više od spomenika, odvlače druge stvari poput bilborda ili tabli sa cijenama goriva na benzinskim pumpama.

– Velike table sa ispisanim cijenama goriva smanjuju preglednost vozačima, što može biti i te kako opasno kada se vozači uključuju u saobraćaj. Takođe, mislim da su opasni i bilbordi koji vozačima mogu odvući pažnju jer se nalaze tačno pored puta i vozači ne mogu da ih ne vide – objašnjava Radović. /Srpskainfo/.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here