Vulin: NATO bombardovanjem Srbije umrlo međunarodno pravo

0
222

Ministar odbrane Srbije Aleksandara Vulin istakao je danas u Pekingu da je, nakon što je bez odluke Saveta bezbednosti UN, NATO bombardovao Srbiju, međunarodno pravo umrlo.

“I sada postoje pritisci da se Kosovo primi u Interpol ili UNESKO. Kako bi Interpol mogao da sačuva svoj ugled ako podatke o narkodilerima bude dijelio sa Prištinom odakle dolaze najmoćniji narko klanovi”, upitao je Vulin u obraćanju na prvoj plenarnoj sesiji “Međunarodna bezbjednost, nove ideje i pristupi”, na 8. Međunarodnom Sjangšan forumu u Pekingu.

“Svi vi koji ste priznali Kosovo, kao posledicu sile, razmislite još jednom, jer sve ono što je urađeno mojoj zemlji, može biti urađeno i vama. Kada sila postane zakon, nikada nećete znati kada će se primijeniti i na vas”, rekao je srpski ministar odbrane.

Skrenuo je pažnju i na to da se Srbija danas suočava i sa jednim posebnim izazovom koji je i najveća bezbjednosna prijetnja na Balkanu, a to je “Velika Albanija”.

“Da bi bila stvorena, ona mora da pocepa Srbiju, Crnu Goru, Severnu Makedoniju, pa i Grčku. Oni koji su mislili da se islamski terorizam može zasititi srpskim narodom, na putu su da ponove grešku. Ako se u dijalogu, koji hrabro i mudro, u ime Srbije sa Prištinom vodi predsednik Vučić, ne bude postiglo rešenje prihvatljivo za obe strane i ako se silom pokuša stvoriti ‘Velika Albanija’, onda će Balkan još jednom goreti. A taj požar neće goreti samo na Balkanu”, smatra ministar Vulin.

Prema njegovim riječima, većina bezbjednosnih prijetnji koje danas pogađaju Evropu posljedica su unipolarnog svijeta kome je sila sama sebi opravdanje, što je dovelo do smrti međunarodnog prava.

“Ako ne oživimo međunarodno pravo, naš život neće biti vredan življenja”, poručio je Vulin na skupu na kome učestvuje na poziv ministra narodne odbrane NR Kine.

Ministar ističe da region Jugoistočne Evrope, kao i veći dio svijeta, danas pogađaju islamski fundamentalizam, migrantska kriza i povratak unipolarnog mentaliteta, a da svi naši problemi mogu da stanu u jednu rečenicu – smrt međunarodnog prava.

Svoje izlaganje srpski ministar odbrane je zaključio riječima da se svi moramo suprotstaviti unipolarnom svetu ako želimo da ostanemo slobodni.

Ovogodišnji 8. Međunarodni Sjangšan bezbjednosni forum okupio je oko 500 delegata iz 72 zemlje i međunarodne organizacije.

(Tanjug)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here