Spriječiti diskriminaciju korisnika dječijeg dodatka

0
807

Predsjednik Foruma žena PDP-a Banjaluka Dijana Ješić izjavila je da je potrebno izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti, koji je stupio na snagu 1. januara i prema kojem će se dječiji dodatak dijeliti samo za djecu sa težim oblikom invaliditeta, spriječiti diskriminaciju djese sa poteškoćama u razvoju.

“Efekti ovog zakona će se osjetiti u septembru jer će tada doći do potpisivanja ugovora korisnika dječijeg dodatka radi obnovljanja godišnjih ugovora. Tada će oko 2.000 djece ostati bez ovog dodatka”, rekla je Ješićeva na konferenciji za novinare.

Ona je dodala da je apsurd to što se u tom tom zakonu nalazi i povećanje prava određenih kategorija, kao što je dodatak za nezaposlene porodilje u iznosu od 405 KM.

“To jeste odlična i neophodna mjera, ali raditi to nauštrb najosjetljivijih kategorija, odnosno smanjivanjem njihovih prava je nehuman čin”, rekla je Ješićeva.

Predsjednik Foruma žena PDP-a u Prnjavoru Tanja Živković rekla je da će djeci, koja će od septembra ostati bez 90 KM dječijeg dodatka, biti uskraćena osnovna sredstva potrebna za normalno funkcionisanje.

“Nekim ljudima je tih 90 KM jedini prihod, ako uzmemo u obzir da se roditelji djece sa poteškoćama u razvoju ne mogu zaposliti jer je ovoj djeci potrebna cjelodnevna briga”, napomenula je Živkovićeva, koja je i majka djeteta sa poteškoćama u razvoju.

Prema njenim riječima, ove probleme treba rješavati sistemaski jer je u porastu broj djece sa poteškoćama u razvoju, dok je tačan broj nemoguće utvrditi.

SRNA

PODIJELI