Srbin koji je učestvovao u spasavanju dječaka: Bili smo uplašeni, divim se toj djeci

0
863

Ivan Karadžić, jedan od spasilaca iz međunarodnog tima ronilaca koji je pomagao Tajlanđanima u opsežnoj akciji spasavanja dječaka iz pećine, progovorio je za “BBC”.

Objasnio je zbog čega se divi dječacima koji su zapeli u pećini.

“Ta djeca bila su prisiljena da naprave nešto što nikada u istoriji nijedno dijete nije trebalo da napravi. Ni na koji način nije normalno da djeca od 11 godina rone u pećini”, rekao je Karadžić za “BBC”, pa objasnio:

“Rone u nečemu što se smatra izuzetno opasnim uslovima, nema apsolutno nikakve vidljivosti, jedino svjetlo koje tamo stiže je ono iz naših lampi. Iz tog razloga bili smo veoma uplašeni zbog panike koja može izbiti. Uz to, postoji višestruka opasnost od kvara opreme koju koristimo. Zbog toga smo imali rezervni plan: Šta ako prestane da nam radi ovaj dio opreme? Onda ćemo napraviti ovo. Šta ako nam otkaže drugi dio opreme? Zamijenićemo ga rezervnim. I tako dalje. Ne ide mi u glavu koliko su ta djeca dobra”, ispričao je Karadžić.

On je dodao da su to nevjerovatno snažna djeca.

“Da ne povjeruješ”, rekao je.

Na novinarsko pitanje kako je reagovao kad je vidio prvo dijete u pećini, Karadžić je odgovorio:

“Bio sam veoma uplašen, jer kad sam vidio ronioca i dijete ispred sebe, a ne možemo vidjeti daleko u tim uslovima, možda 50 metara, još nisam znao da li je to žrtva ili živo dijete. Bio sam vrlo, vrlo uplašen. Nije to bio dobar osjećaj. Ali, kad sam vidio da je dijete živo i da diše, osjećao sam se veoma dobro”, rekao je Karadžić.

(index.hr)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here