SREĆAN KRAJ DRAME: Svi izašli iz pećine na Tajlandu

0
680

Svih 12 dječaka i njihov trener spaseni su iz poplavljene pećine na sjeveru zemlje gdje su proveli više od dvije nedjelje.

Akcija spasavanja u kojoj je učestvovalo 90 spasilaca iz cijelog svijeta trajala je tri dana. Juče, posljednjeg dana akcije, spasilački tim izveo je na površinu najmlađeg (11) i najstarijeg (25) člana fudbalskog tima “Divlje svinje” i još dva dječaka.

Posljednja tri tajlandska spasioca, kao i australijski doktor Ričard Haris, koji je i ronilački ekspert, izašli su iz pećine, čime je uspješno završena trodnevna i ekstremno teška operacija spasavanja.

Paralelno sa čestitkama i slavljem, društvenim mrežama dijele se i fotografije jedine žrtve ove komplikovane akcije – ronioca Samana Kuna koji se udavio u pećini nakon što je dječacima dostavio boce sa vazduhom.Saman Kunan, ronilac koji je učestvovao u akciji spasavanja djece zarobljene u pećini na Tajlandu, umro je pošto je ostao bez vazduha pod vodom.

Kunan se dobrovoljno prijavio da volontira i pomaže u izbavljanju 12 dječaka i njihovog trenera, a preminuo je kada se vraćao u komandni centar pošto je dostavio boce sa kiseonikom. Radi se o bivšem tajlandskom mornaričkom roniocu, vrhunski obučenom.

Engleski fudbalski velikan “Mančester Junajted” pozvao je mlade fudbalere da ove godine dođu na njihov stadion.

– “Mančester junajted” je odahnuo kada smo čuli da su 12 fudbalera i njihov trener zarobljeni u pećini na Tajlandu sada bezbjedni. Bila bi nam čast da pozdravimo ekipu fudbalskog kluba “Divlje svinje” i njihove spasioce na “Old Trafordu” u predstojećoj sezoni – objavio je klub.

Posljednji koji se pridružio spisku političara koji su uputili čestitke je i predsjednik SAD Donald Tramp koji je, između ostalog napisao: “Kako divan trenutak, svi spaseni – sjajan posao!”

Čestitke su stigle od Tereze Mej, Ilona Maska koji je tokom akcije spasavanja nudio tajlandskim vlastima mini-pomornice kao pomoć, oglasila se i kancelarija Angele Merkel, španski dvor i mnogi drugi.

(Blic)

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here