Srednjoškolka uspješna poslovna žena

0
1044

Njujorčanka Noa Minc ima svega 15 godina i jedna je od najmlađih žena u okrutnom poslovnom svijetu.

Ova tinejdžerka osnovala je “Nannies by Noa”, agenciju za čuvanje djece, koja je postala toliko popularna da je morala da zaposli i generalnog direktora, jer ona zbog pohađanja srednje škole jednostavno nije mogla da kvalitetno rukovodi agencijom, javlja CNN.

Iako je njena agencija izuzetno uspješna, Mincova jednostavno nije mogla da nađe vremena da odgovori na hiljade mejlova koje dobija, te da istovremeno radi domaće zadatke. Tada je odlučila da rukovođenje firmom povjeri čovjeku koji je profesionalac i njena odluka se odmah isplatila. Za veoma kratko vrijeme njena agencija je dobila čak 200 novih klijenata.

Sve je počelo prije tri godine, kada je Mincova provela cijeli raspust volontirajući u jednoj neprofitnoj organizaciji. Sama ideja o agenciji potekla je od činjenice da Noa ima troje mlađih braće i sestara i njeni roditelji su uvijek bili suočeni sa problemom kako da pronađu kvalitetnu osobu da im čuva djecu. Noa je shvatila da je zapravo suština da se prave porodice spoje sa pravim dadiljama.

“Vi plaćate tu osobu i, samim tim, očekujete određenu uslugu”, počinje svoju priču Noa: “Kada sam imala svega sedam godina sjećam se da sam govorila mami da treba da traži daleko više za novac koji daje tim ljudima, jer to svakako nisu bile male cifre.”

Onda joj je majka jednom rekla ako misli da ona bolje zna, da se sama potrudi i nađe pravu dadilju za braću i sestre. Noa se pomučila, ali je na kraju uspjela. Kasnije je pomagala i majčinim prijateljicama da nađu pravu osobu za čuvanje djece.

“Bilo mi je krajnje zanimljivo proučavati jednu porodicu kako bih shvatila šta su njene potrebe. Uvijek sam uspijevala pronaći pravu dadilju”, kaže Noa. Kasnije je shvatila da od svega toga može da pokrene i uspješan posao.

Tako je uradila i danas je njena agencija jedna od najuspješnijih. Na kraju je bila primorana da zaposli i Alison Džonson, koju je postavila na mjesto generalne direktorke. Džonsonova je danas zadužena za nadzor svakodnevnog poslovanja.

“Ja sam odličan učenik i zato mi nije lako da redovno pohađam nastavu, učim, radim domaće zadatke te istovremeno vodim agenciju”, kaže Noa i dodaje: “Zaposlila sam Alison jer mi je bilo neophodno da se više posvetim školi. Zato sam morala da dio svojih obaveza prebacim na nekog drugog.”

O tome koliko joj zaista dobro ide svjedoči i to da joj se posao utrostručio za samo godinu dana.

“U početku sam uzimala svega 100-200 dolara kada bih porodici našla pravu dadilju. Međutim, kako su mi i sami klijenti ukazali da je to malo, odlučila sam da uzimam 15 odsto od dadiljine godišnje plate, ali samo tokom prve godine rada. A, kako je riječ o Njujorku, gdje su dadilje na visokoj cijeni, onda je to prilično dosta novca”, kaže Noa.

Noini roditelji kažu da nisu bili iznenađeni njenim uspjehom, jer je još u djetinjstvu pokazivala organizatorske sposobnosti.

“Sjećam se da je još kao mala željela da je pretplatim na list ‘Preduzetnik'”, prisjeća se njena majka Meredit i dodaje: “Rekla sam joj da može da se bavi svojom agencijom sve dok redovno pohađa školu i radi domaći.”

Iako njena agencija zarađuje pristojan novac, Noa sebi ne uzima ništa od profita, već sve investira u agenciju. “Uvijek ima načina da se prihod poveća, bilo kroz marketing ili druge načine, tako da sav svoj prihod investiram u širenje posla. Možda nekada sebi i uzmem platu, ali zasad ne”, kaže Noa na kraju. /Nezavisne novine/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here