Srpska dobila 54 miliona maraka od naplate putarina

0
535

Republika Srpska dobila je 54 miliona maraka od akciza i naplate putarina. Uprava za indirektno oporezivanje danas je raspodjelila sredstva entitetima, i to poslije petomjesečne blokade računa.

Srpska će novac potrošiti, uglavnom, na vraćanje kredita koje su javna preduzeća “Putevi” i “Autoputevi” morali da podignu kako bi izmirili obaveze prema izvođačima radova. U “Autoputevima” već znaju šta će.

“U šta će novac biti potrošen? U ono što je već bilo planirano našim planom nabavki, odnosno planom poslovanja. Mi smo već raspisali nekoliko nabavki koje smo planirali da finansiramo iz tih sredstava za redovno poslovanje našeg preduzeća, a u međuvremenu ćemo svakako da privremeno koristimo ta sredstva za servisiranje dosadašnjih kreditnih zaduženja”, istakao je Dušan Topić, direktor JP “Autoputevi Republike Srpske”.

Autoputevi su od Vlade pozajmili 17 miliona maraka da bi vratili jednu ratu kredita, a zadužili su se dodatnih 40 kod komercijalnih banaka, da bi autoput Banjaluka – Doboj bio na vrijeme završen. U Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske poručuju da su, zbog blokade sredstava, javna preduzeća u Srpskoj itekako ispaštala.

“Ali su mislim išli na iscrpljivanje da će Republika Srpska popustiti u tom dijelu, kako bi dobila taj dio sredstava i dogovorila se o nekom drugačijem rasporedu koji bi bio lošiji za Republiku Srpsku. Pošto se to nije desilo, ponovo su donijeli privremenu odluku”, naglasio je Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS.

Od 153 miliona i 900 hiljada maraka, koliko je od početka godine BiH prikupila od putarina, Srpskoj ide 39 odsto, Federaciji BiH 59, a Brčko distriktu dva odsto sredstava. 15 miliona maraka, ili deset odsto ostaće na zajedničkom računu, jer za iznos prije usvajanja novog Zakona o akcizama nije postignut dogovor.

“To daje prostor da, ukoliko će se usvajati neki novi kriterijumi za raspodjelu putarina, iz fundusa od tih deset odsto se može uraditi poravnanje koje će onda zadovoljiti sve ono što treba uraditi”, istakao je Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH.

Račun Uprave za indirektno oporezivanje na kojem su prikupljena sredstva od akciza na puteve i autoputeve bio je blokiran više od pet mjeseci, jer je Federacija tražila drugačiju raspodjelu prihoda, odnosno 64 odsto umjesto dosadašnjih 59.

Odluka koju je, prije šest dana donio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje je privremena.

(ATV)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here