SRPSKI MEGAKUPUS: Da li je ovo najveća glavica koju ste ikad videli? (FOTO)

0
665

Uz naporan rad, ali i znanje, Stevica Katić i Branislav Tucić iz sela Žitište kod Zrenjanina nakon četiri meseca su proizveli kupus koji je vagao neverovatnih devet kilograma

Da u Srbiji ne prestaje proizvodnja džinovskih biljaka, od ludaje u Kikindi pa do kupusa u Žitištu, potvrdili su za Telegraf Stevica Katić i Branislav Tucić iz ovog sela nadomak Zrenjanina. Ovi vredni poljoprivrednici su ove godine proizveli glavicu kupusa od neverovatnih devet kilograma.

Foto:Info Centar Žitište

Kao u svakom poslu potrebno je dosta truda. Ova godina nije bila dobra za većinu poljoprivrednih kultura, te smo i naš kupus zalivali svakog drugog dana, navodnjavali smo 20 litara po kubnom metru, prskali smo ga protiv insekata i uspeli u našoj nameri da proizvedemo najteži i najveći kupus – kaže Stevica.

Nažalost, Stevica i Branimir zbog obaveza nisu stigli da učestvuju na tradicionalnoj “Kupusijadi” u Futogu, te im je ovog puta nagrada izostala. Da paradoks bude veći, pobedila je glavica kupusa koja je bila teška sveta 7,70 kilograma. Međutim, kada su organizatori takmičenja saznali za džinovsku glavicu od devet kilograma, Stevici i Branimiru je dodeljnja specijalna zahvalnica.

Oni kažu da su pravi “baksuzi”, kojima se i tokom letnjih meseci pokvarila motorna pumpu, ali su je zamenili traktorom.

Uprkos svim okolnostima koje su nas pratile, uspeli smo ipak da odgajima najveću glavicu kupusa. Sve se može kada se hoće. Dobro smo pripremili zemljište, redovno smo zalivali. Pored kupusa, uzgajali smo i karfiol, te možemo da se pohvalimo i da imamo i karfiol za Ginisa, prosečna težina mu je od 2,5 pa i do tri kilograma – ponosan je Stevica.

Ova dva vredna čoveka objašnjavaju da posla ima i da ko želi da radi, može da radi. Svi žele da žive u velikim gradovima, selan nam ostaju pusta i prazna, a posla ima.

Proizveli smo oko tri tone kupusa. Nešto smo prodali meštanima, ali smo uspeli i sa piljarnicama da ugovorimo prodaju – kaže Stevica.

Da će džinovski kupus od devet kilograma biti ukusna zimnica, potvrdili su nam i vlasnici ove povrtne kulture koja se kiseli, te ukoliko bi se od listova napravile sarme, pitamo se kolika bi sarma bila od jednog takvog lista. I dok šampion odmara u buretu, vlasnici se uveliko pripremaju za sledeću “Kupusijadu” a cilj im je glavica od 10 kilograma. /Telegraf/.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here