Srušio se helikopter u Rusiji, 18 poginulih

0
619

U Krasnojarskom kraju u Rusiji srušio se helikopter Mi-8, saopštila je za Sputnjik hitna služba regiona. Ministarstvo za vanredne situacije Rusije navelo je da se nesreća dogodila dva kilometra od naselja Igarka u 10.20 po lokalnom vremenu (5.20 po srednjoevropskom).
Ruski helikopter  Mi-8 (foto:Utair airline) -

Ruski helikopter Mi-8 (foto:Utair airline)

Istražni komitet je saopštio da su u helikopteru bila tri člana posade i 15 radnika koji su svi poginuli.

Helikopter se srušio u nenaseljenom mjestu. Mjesto pada je pronađeno, nađene su obje „crne kutije“ — uređaj za snimanje parametara letenja i snimač. Njihovo stanje se još utvrđuje.

Sagovornik agencije je precizirao da se Mi-8 srušio tokom leta, a prije pada je letio dva kilometra. Letjelica je uništena i izgorjela. Pri dodiru sa zemljom oba rezervoara za gorivo u helikopteru su eksplodirala.

Izvor u hitnoj službi saopštio je da se helikopter koji se srušio sudario sa teretom drugog helikoptera Mi-8 prilikom polijetanja.

„Helikopter Mi-8 kompanije ’Јuter‘ (broj 25640) letio je iz Vankora za Harkasalu. Prilikom polijetanja došlo je do sudara sa teretom prikačenim na konopac podvjesnog nosača drugog helikoptera Mi-8“, rekao je sagovornik agencije.

Savezna agencija za vazdušni saobraćaj Rusije „Rosavijacija“ potvrdila je da su se dva helikoptera sudarila.

„Prema preliminarnim podacima oko 4 ujutru (srednjoevropsko vrijeme) dva helikoptera kompanije ’Јuter‘ polijetala su jedan blizu drugog u regionu naftnog polja Vankor. Prvi je poletio helikopter Mi-8 sa podvjesnim nosačem za teret i bez putnika, a drugi je poletio helikopter Mi-8AMT sa putnicima, radnicima, kako bi ih prevezao do naftne crpne stanice“, saopštila je „Rosavijacija“.

Prema preliminarnim informacijama, helikopter Mi-8AMT sa putnicima nakon polijetanja se iz nepoznatih razloga sudario sa podvjesnim nosačem helikoptera sa teretom, srušio se i zapalio. Tri člana posade i 15 putnika koji su se nalazili u helikopteru su poginuli. Helikopter bez putnika spustio je teret i sletio, a posada nije povrijeđena.

„Let se odvijao u dobrim vremenskim uslovima, bez padavina. Formirana je komisija za istragu uzroka i okolnosti katastrofe. Na mjesto nesreće krenuli su zamjenik direktora ’Rosavijacije‘ i načelnik uprave inspekcije za bezbjednost vazdušnog saobraćaja i zamjenik načelnika Krasnojarske uprave Rosavijacije“, dodaje se u saopštenju Rosavijacije.

Izvor agencije precizirao je da je helikopter prevozio radnike naftne kompanije „Vankor“.

RTRS

PODIJELI