Šta ako na ljetovanju izgubite dokumenta, pokvari vam se auto ili vas pokradu?

0
888

Da se odlazak na more može pretvoriti u pravu noćnu moru postajemo svjesni onda kada se nađemo u nekoj nepredviđenoj situaciji kao žrtva krađe, učesnik u saobraćajnoj nezgodi ili dođe do povrede ili bolesti.

Zato je korisno da imate ove savjete pred sobom, da biste znali kako najbolje da odreagujete u trenutku.

Šta ako dođe do saobraćajne nesreće

Ukoliko je šteta manja od 500 evra i saglasni ste o krivici sa drugim učesnikom, treba popuniti formular evropskog izvještaja o saobraćajnoj nesreći (European Accident Report).

Taj formular ćete dobiti od društva čiji ste korisnik osiguranja.

On je besplatan i obavezno je da ga uvijek imate sa sobom.

Da li je šteta veća ili manja od 500 evra je teško utvrditi ukoliko niste stručni za to, te treba imati u vidu koliko vaš auto vrijedi.

Ako je došlo do oštećenja u manjem obimu i manjeg broja limarijskih delova, može se pretpostaviti da se radi o manjoj materijalnoj šteti.

Evropski izvještaj o saobraćajnoj nesreći možete preuzeti i klikom ovdje.

Šta ako se auto pokvari

Ukoliko vam se dogodi da u toku putovanja pukne guma, ili bilo koji drugi kvar usljed kog ne možete nastaviti vožnju, prvo što treba da uradite je da pozovete svoje osiguravajuće društvo ili AMSS, ukoliko ste član.

To je važno kako ne biste plaćali dodatne troškove popravke ili šlepa, te treba postupati isključivo po instrukcijama.

Treba uzeti u obzir da osiguranja ne pokrivaju troškove otklanjanja kvara i šlepa ukoliko je do kvara došlo a onaj ko upravlja kolima je bio pod uticajem alkohola ili narkotika.

 

Takođe, ako je uzrok kvara nedovoljno dobro i nestručno održavanje vozila, štetu nećete moći da naplatite od osiguranja. Imajući u vidu da ovakva vrsta osiguranja može pokriti daleko veće iznenadne troškove, nije na odmet biti korisnik ovakvih ili sličnih usluga.

Ukoliko je šteta veća, osim policije treba kontaktirati osiguravajuće društvo i postupati isključivo po njihovim instrukcijama.

Šta ako se razbolimo

Za početak, prije nego što krenete na put, najpametnije bi bilo uplatiti putno osiguranje.

Pročitaj još:

– U roku od 24 sata od nastanka nemilog događaja, obavijestite kol-centar osiguravajućeg društva kod koga je nastradali bio osiguran (ovo je bitno zbog pokrivanja troškova lječenja i hospitalizacije, kao i prevoza povrijeđenog-lječenog nazad, kada se za to steknu uslovi) – savjetuju iz Konzularnog tima Ministarstva spoljnih poslova.

Obavijestite osiguravajuće društvo o novonastaloj situaciji

Oni dalje navode da ukoliko je neophodno da povređeno lice ostane u bolnici duži period od onog na koji mu je odobrena viza ili boravak, potrebno je da se sa bolničkom dokumentacijom ode u policiju za strance i produži boravište.

Treba biti u kontaktu sa turističkom agencijom preko koje je odlazak organizovan, jer su oni uglavnom od velike pomoći u ovakvim situacijama.

Pozivom na dole navedene brojeve možete dobiti hitnu pomoć, ali i informacije o tome koja je najbliža bolnica ili apoteka dežurna.

Važno je da znate da su cijene i najmanje intervencije vrlo visoke, te da je korišćenje nekog od osiguranja veoma pametan izbor.

Treba imati u vidu da neka osiguravajuća društva refundiraju iznos dodatnih troškova nastalih pri kupovini ljekova ili drugih medicinskih sredstava.

Šta ako su ukradena dokumenta

Pri odlasku na put, nikako ne treba sva dokumenta držati na istom mjestu. Još jedan od savjeta je da uvijek kod sebe imate fotokopiju prve strane pasoša, ali se ona tokom odmora nikako ne smije držati gdje i ostale vrijedne stvari ili dokumenta. To bi moglo da vam skrati vrijeme i pomogne prilikom dobijanja putnog lista, koji će umjesto ukradenog pasoša služiti za povratak.

Ukoliko se dogodi da na ljetovanju postanete žrtva bilo kakve krađe, najbolje bi bilo slučaj, odmah prijaviti policiji kako bi se dobila potvrda da je slučaj prijavljen.

– Po dobijanju potvrde iz policijske stanice o prijavi nestanka ili krađe, bilo bi dobro da kod sebe imate barem ličnu kartu ili vozačku dozvolu, ukoliko vam je ukraden ili izgubljen pasoš.

 

Ovo je bitno kod identifikacije u našem najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu radi izdavanja putnog lista s kojim se možete vratiti u svoju zemlju. Sa putnim listom ne možete putovati u druge zemlje.

Šta ako ostanemo bez para i kartica

– Ukoliko ste ostali bez sredstava i nemate novca da se vratite u zemlju, postoji način da vaša rodbina ili prijatelji uplate novac na račun našeg diplomatsko-konzularnog predstavništva, koje će vam isti isplatiti na ruke – kažu iz Ministarstva kao i to da se u tom slučaju oni koji žele da dostave novac treba detaljnije informisati u Ministrastvu spoljnih poslova.

Ukoliko su vam ukradene i kreditne kartice, važno je što prije prijaviti matičnim bankama, kako one ne bi bile zloupotrebljene.

 

Broj za hitne intervencije

(112) U bilo kojoj zemlji u Evropi pozivom na broj 112 dobija se jedinstveni komunikacijski centar za sve vrste hitnih situacija, a poziv je besplatan. Operaterima će se očitati lokacija sa koje je broj pozivan, te će u najkraćem roku biti obezbjeđena medicinska, policijska ili bilo koja druga vrsta hitne pomoći.

VAŽNI TELEFONI:

Evropski broj za hitne slučajeve 112

Crna Gora:

Policija 122

Hitna pomoć 124

KBC Crna Gora 020/412-412

 

Hrvatska

Policija 192

Hitna pomoć 194

Pomoć na putu 987

 

Grčka

Policija 100

Hitna pomoć 166

Policija za turiste 171

 

Bugarska

Policija 166

Hitna pomoć 150

 

(Blic.rs)

PODIJELI