Šta je uzrok zamućenja i promjene boje rijeke Ukrine?

0
398
Inspekcija ispituje šta je uzrok zamućenja i promjene boje rijeke Ukrine.

Već nekoliko dana cijelim tokom Ukrina je bila žute boje, što je najviše zabrinulo građane i ljubitelje prirode iz Dervente, ali na sreću, kažu, nije dovelo do pomora ribe.

Tragovi žute boje vidljivi su i danas u rijeci Ukrini kod Dervente, ali mnogo manje nego prije dva dana kada je sve djelovalo alarmantno. Svjedoče o tome i ribari.

– Primijetio sam neobičnu boju Ukrine budući da živim u samoj blizini, a zvali su me i moje kolege s gornjeg dijela, iz Donjih Cerana, s Prljače, sa Stevića mlina, sa Drijena – rekao je Draženko Pilipović ribočuvar SRD “Ukrina” Derventa.

Predsjednik UO SRD “Ukrina” Derventa Nikola Strinić naveo je da je žuta boja bila toliko specifična da ribari su počeli da sumnjaju da neće da love ribu.

– Na sreću voda se polako izbistrila, a izvještaj mog ribočuvara je da za sada nema pomora ribe što je ohrabrujuće. Uzroke ne znamo – dodao je Strinić.

Uzroke zamućenja ispituje i nadležna inspekcija. Uzorkovana voda poslata je u ovlašćenu laboratoriju.

– Tehničari su u prisustvu inspektora uzeli pet uzoraka za potrebe laboratorijskog ispitivanja. Samo vrijeme trajanja analize zavisi od procedura u laboratoriji, a od konkretnih rezultata zavisiće i naše dalje postupanje – istakla je Dušanka Makivić portparolka Inspektorata Republike Srpske.

Neobična boja Ukrine nije uplašila samo ribare već i kupače. Ukrinske plaže su prazne, a sličnih incidenata, kažu ribari, bilo je i ranije, pa čak i pomora ribe. Uvijek je uzrok, kažu, ljudski faktor.

– Zagađuju građani ali ima i onih koji pomažu i dolaze na akcije, odazivaju se. Ipak, veći je broj onih što uništavaju rijeku Ukrinu, pijesak kopaju, šumu sijeku pored vode – naveo je Pilipović.

Rijeka Ukrina jedna je od najdužih i najčistijih voda na ovim prostorima. Јedinstvena je po tzv. “cvjetanju” kada tokom avgusta na hiljade insekata izranja iz vode i stvara nesvakidašnju sliku.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here