Šta ponijeti na plažu, a šta ostaviti kod kuće?

0
1568

Uz obavezne kupaće kostime i kreme za sunčanje u prtljagu turista često se nađu i knjige odlagane tokom godine kako bi bile pročitane tokom dvije nedjelje odmora. Kritičar britanskog “Telegrafa” Samir Rahim sastavio je listu od pet knjiga koje je bolje sačuvati za neko tmurnije vrijeme i pet koje su, prema njegovom mišljenju, savršeno ljetnje štivo. Njegova preporuka glasi: nemojte nositi “Braću Karamazov” na plažu. Ovaj dugi i kompleksni roman Dostojevskog je bez sumnje odlična literatura, ali će svako ko ga ponese na plažu zažaliti.

Šta ponijeti na plažu, a šta ostaviti kod kuće?

Izaberite Tolstojevu “Smrt Ivana Iliča”, jednostavnu priču o čovjeku pred kraj života koja sadrži mnogo mudrosti. I ima svega stotinak stranica, poručuje on.

Ako ste u iskušenju da na plažu ponesete knjigu bez koje nijedan politički zaluđenik ne može – “Capital in the Twenty-First Century” Tomasa Piketija, nemojte to učiniti. Ekonomska teorija ostaće u hotelu. Umesto nje uzmite “Whoops!” Džona Lančestera, lucidnu i zabavnu priču viđenu očima književnika.

Ako ste raspoloženi za Henrija Milera, nemojte uzeti njegov poslednji roman “The Golden Bowl” koji čine beskonačne rečenice koje je diktirao svojoj sekretarici.

Umjesto te, uzmite “Dejzi Miler”, priču o Amerikanki i njenom stegnutom udvaraču.

Za uživanje na plaži definitivno nije pogodna saga Džordža Martina “Pjesme leda i vatre”. Ako uživate u telezivijskoj seriji, Martinova užasna, naporna proza će vas “usmrtiti”, piše kritičar.

Umjesto toga, “Telegraf”, preporučuje Balardov “The Drowned Worlds”. Njegov prvi roman je moćna priča o poplavljenom Londonu.

“Kratka istorija vremena” Stivena Hokinga nije štivo za plažu iako je jedna od najkupovanijih i najmanje čitanih naučnih knjiga svih vremena pošto za mnoge ova kratka istorija nije dovoljno kratka.

Rahim umjesto nje preporučuje “The Rićneš of Life” Stivena Džeja Gulda, pisca naučnih tekstova koji zaista ume da piše i koji u ovoj knjizi nudi lep uvid u biologiju.

PODIJELI