Da li će u budućnosti čovjek biti uniseks?

0
810

“Gender fusion”, fuzija ili stapanje polova – ni muško, ni žensko, da li je to budućnost čovjeka?

Ako je suditi po modnim trendovima u odijevanju, na horizontu se sve više profiliše tzv. “neutralni pol”.

Prošle zime u modi su bili ženski kaputi i jakne sašiveni od tradicionalno muških materijala i krojeva. Naravno, žene već odavno nose tipično mušku odjeću. Tokom 1980-ih godina, među najzastupljenijim modnim detaljima bile su visoke naramenice koje kao da su najavljivale odlučnost žena da preuzmu komandne funkcije koje su dotle bile isključiva zabran muškaraca.

Potom je u narednoj deceniji, američki modni dizajner Tom Ford preoblikovao ne samo muško odijelo, već sam pojam muškarca. Ostala je zapamćena Gučijeva reklama na kojoj manekenka neodlučnog pola u somostkom odijelu stoji između dva feminizirana mladića.

Doba kada se Dejvid Bouvi šminkao, poigravajući se sa dvosmislenošću svog pola, danas je prevaziđeno.Stapanje polova je neumitna stvar. Stilisti su to samo prvi shvatili i daju svoj doprinos.

“Danas, vidjeti muškarca sa torbicom ili čudnim cipelama je nešto sasvim normalno. Nekada bi to bilo u najmanju ruku ekscentrično”, objašnjava italijanski modni dizajner Alesandro Sartori.

S njim se slaže i njegov kolega Roberto Meniketi koji tvrdi da “moda samo odražava trenutno stanje u kojem je sve manje razlika u načinu življenja i emocionalnom životu muškaraca i žena”.

Sve će to biti “praistorija” za francuske mališane koji danas pohađaju neku od 500 osnovnih škola u kojima se primjenjuje jednakost igračaka: lutke i automobilčići za sve.

Uostalom, pojedini ljekari već sada govore o “hormonalnoj jednakosti”.

Riječ je o antropološkom fenomenu, izazvanom “promjenom tradicionalnih porodičnih i društvenih uloga koji dovodi do biološke modifikacije”, tvrde oni.

Muškost i ženstvenost polako, ali sigurno postaju jedno te isto.

“Sama priroda gubi svoju normalnost”, grmi francuski filozof Žan-Fransoa Matei, analizirajući za list “Figaro” tendenciju koja je dovela do priznavanja neutralnog pola.

“Moramo da počnemo da razmišljamo o svijetu u kojem će hereoseksualnost biti anormalna”, tvrdi on.

Moda je samo prva shvatila i utire put.

PODIJELI