Šta se dešava sa vašim tijelom kada pijete kolu?

0
995
Omiljeno je piće mlađih i stariji, no da li ste se ikada zapitali šta se to tačno dešava u vašem tijelu kada pijete kolu?

U prvih 10 minuta: Devet žličica šećera ulaze u vaš sistem (140 posto preporučenog dnevnog unosa). Inače biste odmah povratili od ogromne iznenadne količine šećera, ali zadržavate konzumirano zahvaljujući fosfornoj kiselini.

20 minuta: Razine šećera u vašoj krvi skaču te uzrokuju navale inzulina. Vaša jetra na ovo reagiraju tako da sav šećer koji prime (a u ovom procesu ga ima i više nego previše) automatski pretvara u masnoću.

40 minuta: Upijanje kofeina je završeno. Vaše zjenice se šire, podiže se krvni tlak, a kao odgovor na to vaše jetra u krvotok šalju još više šećera. Receptori adenozina u mozgu su sada blokirani, sprečavaju pospanost.

45 minuta: Vaše tijelo značajno povećava proizvodnju dopamina, stimulirajući centre za užitak u mozgu. Usputno rečeno, ovo je fizički identično djelovanju heroina.

Jedan sat: Fosforna kiselina veže kalcij, magnezij i cink u probavnom traktu, što mijenja metabolizam. Povećava se ispuštanje kalcija kroz urin.

Prošlo više od sat: Dijuretički efekti nastupaju na scenu. Kalcij, magnezij i cink napuštaju organizam. Tada postanemo osjetljivi. “Ispustili” smo jednu cijelu bocu vode, prenosi Radiosarajevo.cafe.ba

PODIJELI