Šta treba da uradite: Pripremite automobil za zimu

0
786

Hladni dani su već stigli i uskoro će zima. Nakon što ste prepakovali orman i obezbijedili sebe za zimske dane, isto treba da učinite i sa vašim četvorotočkašem.

Zima je vrijeme kada se pokaže sve što ne valja na vašem automobilu, od pneumatika, preko metlica brisača, do akumulatora.

Zbog toga je neophodno da ga pripremite za hladne dane, kako vas ne bi izdao na putu i kako bi vas dobro služio.

Ukoliko želite da budete sigurni na drumu, neophodno je da uradite sljedeće:

Zimske gume

Kako biste ispoštovali zakon ali i da biste bili bezbrižni na putu, neophodno je da na svom vozilu imate zimske pneumatike na sva četiri točka.

Prednosti zimskih guma u snježnim uslovima vožnje su brojne, a najvažnije su da bolje prijanjaju i imaju mnogo kraći zaustavni put što ponekad može da bude presudno.

Znajte da zimske gume ne služe samo za vožnju po snijegu i ledu, već ih treba postaviti čim spoljna temperatura padne ispod 7 stepeni Celzijusa.

Naravno, ne zaboravite da redovno kontrolišete pritisak u gumama.

Antifriz

Provjerite antifriz u vašem vozilu i po potrebi zamijenite tečnost u sistemu za hlađenje.

Savjet je da se pridržavajte uputstva proizvođača vozila i sipate odgovarajući antifriz u vaš automobil.

Metlice brisača

Česte padavine i vlažni putevi dovode do toga da svako malo koristite brisače. Kako biste izbjegli “muljava” stakla obavezno zamijenite metlice brisača na vašem vjetrobranu, ali i farovima ukoliko ih vaše vozilo ima.

Provjerite akumulator

U slučaju da motor teško startuje u zimskom periodu, provjerite stanje akumulatora. Ukoliko je akumulator u lošem stanju, bolje je da ga zamijenite prije prvih mrazeva nego da doživite neprijatnost na putu. Takođe, potrebno je da provjerite i stanje ostalih dijelova sistema za paljenje kao što su svjećice, kablovi i razvodnik paljenja.

Sistem za grijanje

Dobru vidljivost tokom zimske vožnje nikako nećete imati ukoliko vam magle stakla. Najčešći uzrok tome je loša ventilacija ili problem sa grijanjem u vozilu. Savjet je da provjerite stanje sistema za grijanje i ventilaciju, zamijenite filter kabine čija je zapušenost najčešći uzrok loše ventilacije. Očistite lišće i prljavštinu sa usisnika za vazduh kabine i proverite nivo tečnosti u sistemu za hlađenje.

Budite sigurni da možete da otvorite vrata

Mraz zna da vam “zalijepi” vrata za automobil. Zbog toga morate gumene obloge vrata i prtljažnika da premažete sredstvom za zaštitu kedera koje će omogućiti da se pri niskim temperaturama vrata otvore.

Takođe, zimi se nerijetko dešava da brave zalede. Kako biste to spriječili sipajte tečnost za zaštitu brava od smrzavanja kroz ključaonicu u unutrašnjost brave. Ponekad je korisno imati i sredstvo za odleđivanje brava pri ruci. /ATV/.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here