Stanje na putevima: Kolovozi vlažni, magla u kotlinama

0
481
AMSRS

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH saobraćaj se odvija po mjestimično vlažnim ili mokrim kolovozima, dok zbog niske temperature u višim predjelima i preko planinskih prevoja iz Auto-moto-saveza /AMS/ Republike Srpske upozoravaju na poledicu, a u kotlinama i uz riječne tokove na smanjenu vidljivost.

Na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina učestali su odroni kamenja i zemlje na kolovoz.

Iz AMS vozačima savjetuju oprezniju vožnju uz obavezno posjedovanje zimske opreme.

Zbog izgradnje mosta na rijeci Savi izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na auto-putu Banjaluka-Gradiška, u zoni naselja Čatrnja i carinskog terminala, pa iz AMS vozače mole da voze opreznije i sporije, te da poštuju privremeno postavljenu signalizaciju.

Zbog rekonstrukcije raskrsnice na spoju auto-puta Banjaluka-Doboj i magistralnog puta Johovac-Rudanka izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na tom magistralnom putu, kao i na dionici Modriča jedan – Vukosavlje/Jakeš/ -Podnovlje – Šešlije – Johovac – Rudanka – Doboj – granica Republike Srpske/FBiH /Karuše/ zbog radova na kolovozu.

Radi uključivanja i isključivanja mehanizacije koja je nagažovana na izgradnji auto-puta od petlje Johovac do petlje Rudanka izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na dionici magistralnog puta Rudanka – Doboj jedan.

Na dionici magistralnog puta Banjaluka dva – Srpske Toplice za vrijeme izgradnje mosta preko rijeke Vrbas promijenjen je režim saobraćaja i regulisan privremenom signalizacijom.

Zbog deminerskih radova na dionici magistralnog puta Pelagićevo-Gradačac, u mjestu Turić Prosjek u vremenu od 8.15 do 15.05 časova radnim danima povremene su obustave u intervalima 30 minuta, uz desetominutno propuštanja saobraćaja.

Zbog oštećenja nadvožnjaka kod “NIS petrol” pumpe u Trnu saobraćaj se preko nadvožnjaka odvija jednom trakom, dok teretna vozila ne saobraćaju.

U toku je izgradnja male hidroelektrane “Krupac” na rijeci Željeznici, zbog čega se saobraćaj na dionici magistralnog puta Krupac-granica Republike Srpske /Bogatići/ na području opština Istočna Ilidža i Trnovo odvija naizmjenično jednom trakom uz postavljene semafore.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini – granica BiH/Crne Gore /Šćepan Polje/ zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Na regionalnom putu Crna Rijeka – Bjelajce na snazi je obustava saobraćaja, svaki dan osim nedjelje u vremenu od 9.00 do 15.00 časova.

Saobraćaj se za vrijeme obustave preusmjerava na putne pravce Kola – Stričići – Čađavica – Mrkonjić Grad i Crna Rijeka – Jajce – Mrkonjić Grad.

Van vremena obustave saobraćaj se odvija jednom trakom uz regulaciju svjetlosnom signalizacijom.

Zbog deminerskih radova na dionici regionalnog puta Derventa-Podnovlje, na deminerskom radilištu “MSP Gornji Božinci” u vremenu od 8.15 do 15.05 časova radnim danima povremene su obustave saobraćaja u intervalima 30 minuta uz desetominutno propuštanje saobraćaja.

Na dijelu regionalnog puta Ugljevik-Glavičice u rejonu Starog Ugljevika zbog aktiviranog klizišta saobraćaj se odvija usporeno, naizmjenično jednom trakom, kao i na regionalnom putu Priboj-Lopare, preko mosta na Labuđanskoj rijeci u Priboju, zbog oštećenja mosta.

Zbog aktiviranih klizišta jednom trakom naizmjeničnim propuštanjem vozila saobraćaj se odvija na regionalnom putu Ukrina – Gornja Vijaka.

U toku su i radovi na dionici regionalnog puta Šekovići-Caparde, pa se saobraćaj odvija naizmjenično jednom kolovoznom trakom.

Na regionalnom putu Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila je preusmjeren na putni pravac Lopare – Priboj – Banj Brdo.

Na lokalnom putu Gornja i Donja Piskavica u mjestu Strike saobraćaj se zbog aktiviranog klizišta odvija jednom trakom naizmjenično.

Zbog pokretanja klizišta, na lokalnom putu Svodna-Brezici, opština Novi Grad, saobraćaj se odvija jednom trakom.

Na području Federacije BiH, na magistralnom putu Jajce – Crna Rijeka u mjestu Ugarak, zbog sanacionih radova od 7.00 do 16.00 časova povremene su polučasovne obustave saobraćaja uz 15-minutno propuštanje vozila.

Poslije 16.00 časova na ovoj dionici saobraćaj se odvija naizmjenično, jednom trakom.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila kroz tunel “Vranduk” od 5.00 do 21.00 čas saobraćaj se odvija dvosmjerno.

Od 21.00 do 00.30 časova vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00.30 do 5.00 časova saobraćaj kroz tunel obustavljen.

Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila teža od 7,5 tona alternativne pravce Doboj – Šićki Brod – Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na graničnim prelazima u BiH jutros nema dužih čekanja.

Zbog radova obustavljen je saobraćaj na graničnom prelazu Deleuša-Vraćenovići.

Za vrijeme ove obustave saobraćaj se preusmjerava na druge granične prelaze.

Zbog bezbjednosnih razloga i dalje je obustavljen saobraćaj za teretna vozila i autobuse na graničnom prelazu Brčko-Gunja.

Vozači koji planiraju putovanje van granica Republike Srpske i BiH imaju mogućnost da provjere trenutno stanje saobraćaja na graničnim prelazima Gradiška, Gradina, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica, Rača, Pavlovića most, Zupci, Brod, Šepak i Karakaj.

/Srna/

PODIJELI