Stanje na putevima: Mjestimično vlažni i klizavi kolovozi

0
409

U Republici Srpskoj saobraćaj se jutros odvija po pretežno suvim kolovozima, a na području Hercegovine po mjestimično vlažnim i klizavim, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske.

U Federaciji BiH je zbog nestabilnog vremena, te povremene kiše u pojedinim krajevima, neophodna opreznija vožnja.

Na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina mogući su sitniji odroni kamenja i zemlje na kolovoz.

Zbog sanacije odrona, na dionici magistralnog puta Karanovac-Crna Rijeka, u mjestu Dabrac, saobraćaj se odvija naizmjeničnim propuštanjem vozila, jednom trakom.

Zbog deminiranja terena na radilištima Klakari Donji osam, 13 i 14 u opštini Brod na snazi su povremene obustave saobraćaja na dionici magistralnog puta Brod-Odžak, i to radnim danima od 8.00 do 15.00 časova, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja.

U toku je postavljanje inteligentnih transportnih sistema na auto-putu Gradiška-Banjaluka, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja, uz privremeno postavljenu signalizaciju.

Na dionici magistralnog puta Klašnice dva-Šargovac saobraća se jednom trakom
zbog izgradnje priključne saobraćajnice za naselje Zalužani.

U toku je izgradnja i sprovođenje privremenog sistema naplate putarine na auto-putu “9. januar”, Banjaluka-Doboj, na petlji Mahovljani, zbog čega je na ovom lokalitetu izmijenjen režim odvijanja saobraćaja.

Zbog oštećenja nadvožnjaka kod NIS petrol pumpe u Trnu, saobraćaj se preko nadvožnjaka odvija jednom trakom, dok teretna vozila ne saobraćaju.

Režim u odvijanju saobraćaja izmijenjen je i na dionici magistralnog puta Čelinac-Kotor Varoš, zbog izgradnje mosta preko rijeke Vrbanje u Čelincu.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-Šćepan Polje zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo, u mjestu LJubačevo, Ukrina-Gornja Vijaka i Lopare /Mačkovac/-Čelić.

Na regionalnom putu Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila je preusmjeren na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

U Banjaluci će, zbog radova na novoj kolovoznoj konstrukciji, svaki dan od 7.00 do 18.00 časova biti izmijenjen režim odvijanja saobraćaja u Ulici Trive Amelice, na dijelu od Ulice Mladena Stojanovića do Ulice kralja Petra Drugog.

Režim saobraćaja izmijenjen je, zbog izgradnje kružne raskrsnice, na dionici regionalnog puta Banjaluka/Rudarska/-Stari Majdan i na spoju ovog puta i ulica Momčila Popovića i Jovana Raškovića.

Saobraćaj je zabranjen svim vozilima u Ulici Gavrila Principa, na dijelu od Zelenog mosta do Ulice Miloša Obilića, te u Ulici Branka Morače, na dijelu od Zelenog mosta do Kozarske ulice u Banjaluci, osim vozilima stanara.

Zbog radova na vijaduktu “Bojnik” A-1, smjer Vlakovo-Jošanica, vozila saobraćaju usporeno, jednom trakom.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, zbog sanacije u tunelu “Vranduk dva”, saobraćaj se odvija naizmjenično, jednom trakom, a zbog povremeno pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici su moguća duža zadržavanja.

Na magistralnom putu Novi Travnik-Bugojno, zbog rekonstrukcije mosta na ulazu u Bugojno, na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila preko sedam tona ukupne mase, a alternativni pravac je preko Travnika i Donjeg Vakufa.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Zbog radova u Hrvatskoj zatvoreni su granični prelazi Ivanica-Gornji Brgat i Novi Grad-Dvor, a prelazak je omogućen pješacima i biciklistima.

Zbog bezbjednosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

Auto-moto savez Srpske pustio je u rad video-kamere na graničnim prelazima Novi Grad i Kozarska Dubica, čime je vozačima omogućeno da se posredstvom internet stanice www.ams-rs.com ili mobilne android aplikacije AMS upoznaju o stanju saobraćaja na tim graničnim prelazima.

Vozači koji kreću na put van granica zemlje sada imaju mogućnost da provjere stanje saobraćaja na deset graničnih prelaza – Gradiška, Gradina, Novi Grad, Kozarska Dubica, Rača, Pavlovića most, Zupci, Brod, Šepak i Karakaj.

Iz Auto-moto saveza podsjećaju vozače da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno do 15. aprila.

(Srna)

PODIJELI