Stanje na putevima: Mokri i klizavi kolovozi

0
186

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH vozi se po pretežno mokrim i klizavim kolovozima, a u višim predjelima mjestimično ima ugaženog snijega.

Na širem području Prisike i Bosanskog Grahova, kao i na magistralnom putu Bosanski Petrovac – Drvar, te ponegdje u višim predjelima /Kupres, Vlašić/ pada snijeg i mjestimično se zadržava na kolovozu.

Jak vjetar duva na putevima Bihać – Bosanski Petrovac – Ključ i Bosanski Petrovac – Drvar, a na putevima Livno-Šuica-Kupres i Priluka-Glamoč formira snježne nanose.

Na putu Novi Travnik – Bugojno /Rostovo/ pada ledena kiša, zbog čega se saobraća otežano.

Iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske upozoravaju na opasnosti od odrona na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina, a vozačima savjetuju opreznu i sporiju vožnju, uz obaveznu upotrebu zimske opreme.

Zbog izgradnje mosta na rijeci Savi izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na auto-putu Banjaluka-Gradiška u zoni naselja Čatrnja i carinskog terminala, pa iz AMS vozače mole da voze opreznije i sporije, te da poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Zbog radova na raskrsnici na spoju auto-puta Banjaluka-Doboj i dionice magistralnog puta Johovac-Rudanka izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na tom magistralnom putu.

Radi uključivanja i isključivanja mehanizacije koja je angažovana na izgradnji auto-puta od petlje Johovac do petlje Rudanka, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na dionici magistralnog puta Rudanka-Doboj jedan.

Na magistralnom putu od Klašnica do Prijedorske petlje, izvode se radovi od 7.00 do 16.00 časova, zbog čega se saobraćaj odvija usporeno, te se vozači mole na oprezniju vožnju.

Zbog oštećenja nadvožnjaka kod NIS petrol pumpe u Trnu, saobraćaj se preko nadvožnjaka odvija jednom trakom, dok teretna vozila ne saobraćaju.

U toku je izgradnja male hidroelektrane “Krupac” na rijeci Željeznici, zbog čega se saobraćaj na dionici magistralnog puta Krupac-granica Republike Srpske /Bogatići/, na području opština Istočna Ilidža i Trnovo odvija naizmjenično, jednom trakom, uz postavljene semafore.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini – granica BiH/Crne Gore /Šćepan Polje/ zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Na regionalnom putu Crna Rijeka – Bjelajce na snazi je obustava saobraćaja svaki dan osim nedjelje u vremenu od 9.00 do 15.00 časova.

Saobraćaj se za vrijeme obustave preusmjerava na putne pravce Kola – Stričići-Čađavica – Mrkonjić Grad i Crna Rijeka – Jajce – Mrkonjić Grad.

Van vremena obustave saobraćaj se odvija jednom trakom uz regulaciju svjetlosnom signalizacijom.

Na regionalnom putu Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila preusmjeren je na putni pravac Lopare – Priboj – Banj Brdo.

Na regionalnom putu Ukrina – Gornja Vijaka saobraćaj se zbog klizišta odvija jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

U toku su i radovi na dionici regionalnog puta Šekovići-Caparde, saobraćaj se odvija naizmjenično jednom kolovoznom trakom.

Na regionalnom putu Bratunac tri – Drinjača od ponoći do 7.00 i od 16.00 časova do ponoći na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila ukupne mase veće od 3,5 toma i autobuse klase “M3” zbog radova na sanaciji klizišta.

Ova zabrana ne odnosi se na autobuse “Drinatransa” Zvornik, koji saobraćaju na redovnim autobuskim linijama Zelinja-Zvornik, Bratunac-Polom-Zvornik, Bratunac-Polom-Bijeljina i Polom-Bratunac.

Na lokalnom putu Gornja i Donja Piskavica, u mjestu Strike, saobraćaj se, zbog klizišta, odvija jednom trakom naizmjenično.

Zbog pokretanja klizišta, na lokalnom putu Svodna-Brezici, na području opštine Novi Grad, saobraćaj se odvija jednom trakom.

Na magistralnom putu Jajce – Crna Rijeka u mjestu Ugarak, zbog sanacionih radova od 7.00 do 16.00 najavljene su povremene polučasovne obustave saobraćaja uz 15-minutno propuštanje vozila.

Poslije 16.00 časova na ovoj dionici saobraća se naizmjenično jednom trakom.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel “Vranduk”, od 5.00 do 21.00 čas saobraćaj se odvija dvosmjerno.

Od 21.00 do 00.30 časova vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00.30 do 5. časova saobraćaj kroz tunel obustavljen.

Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila teža od 7,5 tona alternativne pravce Doboj – Šićki Brod – Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Deminerski radovi izvode se od 7.30 do 16.00 časova na magistralnom putu Bosanski Petrovac – Ključ, na prevoju Lanište, pa na ovoj dionici dolazi do 15-minutnih obustava saobraćaja uz 15-minutno propuštanje vozila.

Na graničnim prelazima u BiH nema dužih zadržavanja.

Zbog radova obustavljen je saobraćaj na graničnom prelazu Deleuša-Vraćenovići i preusmjeren na druge granične prelaze.

Zbog bezbjednosnih razloga i dalje je obustavljen saobraćaj za teretna vozila i autobuse na graničnom prelazu Brčko-Gunja.

Vozači koji planiraju putovanje van granica Republike Srpske i BiH imaju mogućnost da provjere trenutno stanje saobraćaja na 11 graničnih prelaza – Gradiška, Gradina, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica, Rača, Pavlovića most, Zupci, Brod, Šepak i Karakaj.

/Srna/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here