Stanje na putevima: Mokri i klizavi kolovozi

0
439
AMSRS

Saobraćaj se u Republici Srpskoj i Federaciji BiH odvija po mokrim i klizavim kolovozima, uz povećanu opasnost od odrona na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina.

Zbog radova i privremene regulacije saobraćaja, na pojedinim dionicama vozi se usporeno, uz povremene zastoje.

Iz Auto-moto saveza Republike Srpske vozačima savjetuju sporiju i oprezniju vožnju, te da se pridržavaju mjera zaštite od virusa korona.

U Republici Srpskoj na snazi je zabrana kretanja od 22.00 do 5.00 časova.

Na relacijama puteva međuentitetska linija Caparde – granični prelaz Karakaj i međuentitetska linija Banj Brdo – granični prelaz Rača kreće se vangabaritni teret pa je vozačima upućena molba za oprezniju vožnju i da poštuju uputstva lica iz pratnje.

Zbog radova na sanaciji klizišta na dionici magistralnog puta Prijedor – Kozarac izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja i regulisan privremeno postavljenom signalizacijom.

Zbog radova na raskrsnici na spoju auto-puta Banjaluka – Doboj i magistralnog puta Јohovac – Rudanka, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na na tom magistralnom putu.

Na dionici Modriča jedan – Vukosavlje/Јakeš/ – Podnovlje – Šešlije – Јohovac – Rudanka – Doboj – granica Republike Srpske /Karuše/, zbog radova izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

Radi uključivanja i isključivanja mehanizacije koja je angažovana na izgradnji auto-puta od petlje Јohovac do petlje Rudanka, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na dionici magistralnog puta Rudanka – Doboj jedan.

U toku je izgradnja male hidroelektrane “Krupac” na rijeci Željeznici, zbog čega se saobraćaj na dionici magistralnog puta Krupac – granica Republike Srpske /Bogatići/, na području opština Istočna Ilidža i Trnovo odvija naizmjenično jednom trakom uz postavljene semafore.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini – granica BiH/Crne Gore /Šćepan Polje/, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

U toku je izgradnja male hidroelektrane zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Kotor Varoš – Obodnik.

U toku je sanacija klizišta na regionalnom putu Kotor Varoš – Kneževo, u mjestu Živinice, pa su od 7.00 do 17.00 časova najavljene povremene obustave saobraćaja u trajanju maksimalno pet minuta.

Na regionalnom putu Crna Rijeka – Bjelajce 8.00 do 16.00 časova obustavljen je saobraćaj. Poslije 16.00 časova saobraćaj se odvija naizmjenično jednom trakom.

Zbog izgradnje raskrsnice na dionici magistralnog puta Gornja Vijaka jedan – Derventa i na regionalnom putu Gornja Vijaka jedan – Gornja Vijaka dva izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

Zbog radova na magistralnom putu Drinjača – Milići – Vlasenica izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja, pa iz AMS vozače mole da voze opreznije i sporije, te da poštuju privremeno postavljenu signalizaciju.

U toku je rekonstrukcija dionice magistralnog puta Čatrnja – Gradiška, zbog čega se saobraćaj odvija naizmjenično, jednom saobraćajnom trakom.

Na dionici magistralnog puta Banjaluka dva – Srpske Toplice, za vrijeme izgradnje mosta preko rijeke Vrbas, promijenjen je režim saobraćaja i regulisan privremenom signalizacijom.

Zbog deminerskih radova na dionici magistralnog puta Brod – Odžak u mjestu Klakar Donji i na dionici magistralnog puta Pelagićevo – Gradačac u mjestu Turić Prosjek u vremenu od 8.15 do 15.05 časova povremene su obustave, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja.

Zbog deminerskih radova na dionici regionalnog puta Derventa – Podnovlje, na deminerskom radilištu “Gornji Božinci” u vremenu od 8.15 do 15.05 časova povremene su obustave saobraćaja u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja.

Na dijelu regionalnog puta Ugljevik – Glavičice u rejonu Starog Ugljevika zbog aktiviranog klizišta odvijanje saobraćaja je usporeno, naizmjenično jednom saobraćajnom trakom, dok se na regionalnom putu Priboj-Lopare, u mjestu Priboj, preko mosta na Labuđanskoj rijeci, saobraćaj zbog oštećenja mosta, takođe odvija naizmjenično, jednom trakom.

Zbog klizišta, jednom trakom naizmjenično saobraća se na regionalnom putu Ukrina – Gornja Vijaka, kao i na na regionalnom putu Šekovići – Caparde.

Na regionalnom putu Površnice – Lopare saobraćaj teretnih vozila je preusmjeren na putni pravac Lopare – Priboj – Banj Brdo.

Zbog oštećenja nadvožnjaka kod “NIS petrol” pumpe u Trnu, saobraćaj se preko nadvožnjaka odvija jednom trakom, dok teretna vozila ne saobraćaju.

Na lokalnom putu Gornja i Donja Piskavica, u mjestu Strike, saobraćaj se, zbog klizišta, odvija jednom trakom naizmjenično.

Zbog pokretanja klizišta na lokalnom putu Svodna – Brezici, na području opštine Novi Grad saobraćaj se odvija jednom trakom.

Na području FBiH na magistralnom putu Srebrenik – Orašje obustavljen je saobraćaj kroz tunel “Ormanica”.

Sva vozila iz pravca Tuzle i Srebrenika preusmjerena su obilaznicom u neposrednoj blizini tunela, dok su vozila iz pravca Orašja i Gradačca preusmjerena na alternativni pravac /raskrsnica Ormanica – raskrsnica Vučkovci – Srnice – Bukva – regionalni put prema Srebreniku/.

Putnička vozila mogu koristiti i saobraćajnicu Srnice Donje – Špionica.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen i u tunelu “Vinac” na magistralnom putu Јajce – Donji Vakuf i preusmjeren na obilaznicu oko tunela.

Zbog izgradnje trake za spora vozila na planinskom prevoju Komar na magistralnom putu Donji Vakuf – Turbe vozila saobraćaju naizmjenično jednom trakom.

Zbog radova na mostu na dionici auto-puta Visoko-Kakanj kod mjesta Dobrinje saobraća se dvosmjerno suprotnom kolovoznom trakom.

Na magistralnom putu Kladanj – Tuzla u mjestu Vitalj zbog klizišta saobraćaj se odvija naizmjenično uz postavljene semafore.

Na dionici magistralnog puta Zenica – Nemila kroz tunel “Vranduk” od 5.00 do 21.00 čas saobraća se dvosmjerno.

Od 21.00 do 00.30 časova vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00.30 do 5.00 časova saobraćaj kroz tunel obustavljen.

Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila teža od 7,5 tona alternativne pravce Doboj – Šićki Brod – Sarajevo i Žepče – Zavidovići – Olovo – Sarajevo.

Na graničnim prelazima u BiH jutros nema dužih čekanja na prelazak granice.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su osobe s boravkom u BiH, lica kojima je potrebno liječenje, te lica koja su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja.

Srbija je zatvorila sve granične prelaze prema BiH, izuzev graničnih prelaza Karakaj, Vardište i Rača koji ostaju otvoreni samo za robni saobraćaj.

Hrvatska i Crna Gora zatvorile su sve granične prelaze prema BiH.

Ulazak u te zemlje je dozvoljen samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Za teretna vozila za tranzit preko Hrvatske u funkciji su granični prelazi Gradiška, Bijača i Šamac, a preko Crne Gore granični prelaz Klobuk.

Imajući u vidu ogromne napore koje medicinski radnici u Republici Srpskoj svakog dana ulažu da pomognu svim oboljelima uprkos opasnosti od virusa korona, AMS Republike Srpske donio je odluku da besplatno pruži uslugu prevoza vozila zdravstvenih radnika Srpske koji ostanu u kvaru ili im zatreba druga vrsta pomoći na putu na teritoriji Republike Srpske i BiH.

AMS zajedno sa svojih 49 auto-moto društava zahvaljuje svim vozačima kamiona, koji uprkos opasnosti od virusa korona maksimalno strpljivo i uredno prevoze robu i snabdijevaju tržište Srpske i BiH prehrambenim, medicinskim i drugim proizvodima.

AMS Republike Srpske apeluje da stanovnici Republike Srpske prate uputstva Vlade Republike Srpske, nadležnih zdravstvenih ustanova i lokalnih zajednica, te da ne kreću na put bez prijeke potrebe.

/Srna/

PODIJELI