Stanje na putevima – Oprez, kolovozi mokri i mjestimično zasnježeni

0
295

Većina puteva u Republici Srpskoj je prohodna, kolovozi su mokri, klizavi i mjestimično zasnježeni, dok je na području Federacije BiH zbog snježnih nanosa obustavljen sobraćaj za sva vozila na magistralnom putu Livno-Glamoč.

Poledice ima i u nižim i u višim predjelima, preko prevoja, na mostovima, nadvožnjacima i prilazima tunelima, a u kotlinama i uz riječne tokove mjestimično ima magle, saopšteno je iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske.

Iz AMS upozoravaju na odrone kamenja i zemlje na kolovoz na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina, a na putnim pravcima Dobro Polje-Brod na Drini i Gacko-Foča, preko prevoja Čemerno /na lokalitetu između dva tunela/ na obrušavanje snježnih lavina na kolovoz.

Vozačima je upućen apel da vožnju prilagode uslovima na putu, uz obaveznu upotrebu zimske opreme.

Saobraćaj se na dionici magistralnog puta Prijedorska petlja-Klašnice odvija jednom trakom zbog oštećenja nadvožnjaka kod Roguljića, na lokaciji “NIS petrol” pumpe.

Zabranjen je i saobraćaj za teretna vozila preko nadvožnjaka, gdje se saobraćaj odvija jednom trakom naizmjenično.

Na regionalnom putu Ulog-Klanci saobraćaj se odvija otežano, uz obaveznu upotrebu zimske opreme.

Iz AMS navode da je raspoloživa mehanizacija na terenu i da čisti put.

U toku je izgradnja i postavljanje privremenog sistema naplate putarine na auto-putu “9. januar”, Banjaluka-Doboj, na petlji Mahovljani, zbog čega je na ovom lokalitetu izmijenjen režim odvijanja saobraćaja.

Vozače iz AMS upozoravaju da voze opreznije i poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

U primjeni je i nova uredba preduzeća “Auto-putevi Republike Srpske” o visini putarine na tom auto-putu, pa cijena putarine na relaciji Banjaluka-Kladari /kod Doboja/ za putnička vozila iznosi sedam KM, a Banjaluka-Prnjavor četiri KM.

Na auto-putu Banjaluka-Gradiška do daljeg je “otvoreni” sistem naplate putarine, a zbog izgradnje naplatne stanice “Čatrnja” izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja.

Zbog izgradnje mosta preko rijeke Vrbanje u Čelincu, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Čelinac-Kotor Varoš i postavljena je privremena signalizacija.

Zbog radova, režim odvijanja saobraćaja izmijenjen je na dionicama magistralnog puta Banjaluka /Rebrovac/-Čelinac i Čelinac-Kotor Varoš.

Zbog radova na magistralnom putu Karanovac-Crna Rijeka, na dionici Krupa na Vrbasu-Bočac od 7.00 do 17.00 časova saobraćaj se obustavlja na 10-tak minuta i propušta naizmjenično jednom trakom.

Zbog sanacije klizišta usporeno se saobraća na dionici magistralnog puta Sarajevo-Foča, na lokalitetu Sijeračke stijene.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-granica BiH/Crne Gore /Šćepan Polje/ zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Zbog izgradnje pješačke staze, na dionici regionalnog puta Obudovac-Lončari, najavljene su izmjene u odvijanju saobraćaja, uz postavljenu signalizaciju.

U toku je sanacija mosta preko rijeke Moštanice, zbog čega je obustavljen saobraćaj na regionalnom putu Moštanica-Kozarska Dubica, a vozila se preusmjeravaju na obilazni put u neposrednoj blizini.

Zbog aktiviranih klizišta jednom trakom naizmjenično se saobraća na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo u mjestu LJubačevo, Ukrina-Gornja Vijaka i Lopare /Mačkovac/-Čelić, zbog pojave klizišta u rejonu Čelića.

Na regionalnom putu Bratunac tri-Drinjača od ponoći do 7.00 i od 16.00 časova do ponoći na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila ukupne mase veće od 3,5 tona i autobuse klase “M3” zbog radova na sanaciji klizišta.

Zabrana se ne odnosi na autobuse prevoznika “Drinatransa” Zvornik, koji saobraćaju na redovnim linijama Zelinja-Zvornik, Bratunac-Polom-Zvornik, Bratunac-Polom-Bijeljina i Polom-Bratunac.

Na regionalnom putu Teslić dva-granica Republika Srpaka/Federacija BiH Podjezera, u mjestu Žeželja, zbog oštećenja nosive konstrukcije mosta preko rijeke Žeželje zabranjen je saobraćaj za vozila čija ukupna masa prelazi pet tona.

Zbog oštećenja mosta na rijeci Jadrini na lokalnom putu Doboj-Manastir Petrovo zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi tri i po tone.

Na regionalnom putu Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila preusmjeren je na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

U toku je tradicionalna republička preventivna kampanja “Niti jedna čaša prije vožnje!”, kojom se želi ukazati na opasnosti upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola.

Kampanja će trajati do kraja januara naredne godine u više gradova i opština Srpske, a cilj je da se skrene pažnja javnom mnjenju na činjenicu da predstojeći novogodišnji, božićni i drugi praznici donose sa sobom povećano konzumiranje alkohola, zbog čega je važno uticati na svijest vozača da u pijanom stanju ne sjedaju za volan, već da u tim situacijama koriste sredstva javnog prevoza ili taksi službu

Na području Federacije BiH zbog snježnih nanosa na kolovozu saobraćaj je obustavljen i na dionici regionalnog puta Rakitno-Blidinje.

Jak vjetar formira snježne nanose i na ostalim dionicama u jugozapadnim krajevima, zbog čega se saobraća otežano, posebno na putevima Livno-Grahovo-Strmica, Prisika-Tomislavgrad-Šujica, Petrovac-Drvar i Livno-Kupres.

Zbog sanacije tunela “Vranduk dva” i dva mosta, izmijenjen je režim saobraćaja na dionici magistralnog puta Zenica-Nemila.

Vozila iz smjera Zenice koriste magistralni put, dok se u suprotnom smjeru saobraćaj preusmjerava na regionalni put Nemila-Zenica.

Na magistralnom putu Novi Travnik-Bugojno, zbog radova na mostu na ulazu u Bugojno, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila ukupne mase veće od sedam tona i preusmjeren na magistralni put preko Travnika i Donjeg Vakufa.

Ostala vozila na ovom lokalitetu saobraćaju obilaznicom u neposrednoj blizini.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Na dionici kgranični prelaz Šćepan Polje-Plužine /Crna Gora/, zbog nepovoljnih vremenskih uslova u Crnoj Gori, trenutno je zabranjen saobraćaj za kamione sa prikolicom i šlepere.

Zbog radova u Hrvatskoj i dalje je obustavljen saobraćaj na graničnom prelazu Novi Grad-Dvor.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here