Stanje na putevima – Otežano odvijanje saobraćaja

0
506

Na većini puteva u Republici Srpskoj saobraćaj se, zbog snježnih padavina, odvija otežano i usporeno, naročito na dionicama u višim planinskim predjelima i preko prevoja, gdje je moguća i poledica, upozoravaju iz Auto-moto saveza Srpske.

Poseban oprez neophodan je na putnim pravcima Tisovac-Kneževo-Ugar, Rogolji-prevoj Mliništa, Šipovo-Strojice, Kotor Varoš-Teslić, Sarajevo-Rogatica, Rogatica-Višegrad, Vlasenica-Han Pijesak, Trnovo-Foča i Gacko-Tjentište.

Kolovozi su zasnježeni i klizavi, pa je neophodna maksimalno oprezna i sporija vožnja, prilagođena uslovima na putu, uz upotrebu zimske opreme.

Za teretna vozila sa prikolicom i šlepere obavezni su lanci, posebno na dionicama u višim planinskim predjelima i preko prevoja, odnosno preko romanijske regije.

Na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina povećana je opasnost od odrona zemlje i kamenja na kolovoz, kao i mogućeg obrušavanja snježnih lavina.

Zbog ugaženog snijega i leda na kolovozima, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na dionici magistralnog puta Konjic-Mostar, a putnička vozila na ovoj dionici saobraćaju otežano.

Ugaženog snijega na kolovozu ima i na ostalim dionicama, posebno u višim predjelima.

Poseban oprez neophodan je na putnim pravcima Tarčin-Konjic, Olovo-Kladanj-Vlasenica, Tuzla-Bijeljina, Novi Travnik-Bugojno, Livno-Kupres, Livno-Bosansko Grahovo i Livno-Glamoč-Mliništa.

Na putnom pravcu Livno-Šuica obavezna je upotreba lanaca za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.

Zbog oštećenja nadvožnjaka, kod NIS petrol pumpe u Trnu, saobraćaj se na dionici magistralnog puta Prijedorska petlja-Klašnice i preko nadvožnjaka odvija jednom trakom, dok teretna vozila preko nadvožnjaka ne saobraćaju.

U toku je izgradnja i sprovođenje privremenog sistema naplate putarine na auto-putu “9. januar”, Banjaluka-Doboj, na petlji Mahovljani, zbog čega je na ovom lokalitetu izmijenjen režim odvijanja saobraćaja.

Zbog izgradnje naplatne stanice “Čatrnja” na auto-putu Gradiška-Banjaluka, do 30. aprila izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja.

Režim saobraćanja izmijenjen je i na dionici magistralnog puta Čelinac-Kotor Varoš zbog izgradnje mosta preko rijeke Vrbanje u Čelincu.

Zbog radova na magistralnom putu Karanovac-Crna Rijeka, dionica Krupa na Vrbasu-Bočac, od 7.00 do 17.00 časova od ponedjeljka do subote saobraćaj bude obustavljan desetak minuta i propuštan naizmjenično jednom trakom.

Na dionici magistralnog puta Sarajevo-Foča, na lokalitetu Sijeračke stijene, saobraća se usporeno zbog sanacije klizišta.

Na regionalnom putu Bratunac tri-Drinjača u periodima od ponoći do 7.00 časova i od 16.00 časova do ponoći na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila ukupne mase preko 3,5 tone i autobuse klase M3, zbog sanacije klizišta.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo, u mjestu LJubačevo, Ukrina-Gornja Vijaka i Lopare /Mačkovac/-Čelić.

Zbog sanacije mosta preko rijeke Moštanice potpuno je obustavljen saobraćaj na regionalnom putu Moštanica-Kozarska Dubica, a vozila se preusmjeravaju na obilazni put u neposrednoj blizini.

Na regionalnom putu Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila je preusmjeren na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-Šćepan Polje zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Zbog izgradnje kružne raskrsnice izmijenjen je režim saobraćaja na dionici magistralnog puta Banjaluka/pijaca/-Banjaluka /Rebrovac/, odnosno kod raskrsnica ulica Bulevar srpske vojske, Bulevara vojvode Petra Bojovića i Olimpijskih pobjednika.

U Banjaluci je zabranjen saobraćaj svim vozilima u Ulici Gavrila Principa, na dijelu od Zelenog mosta do Ulice Miloša Obilića, svim vozilima preko Zelenog mosta, svim vozilima, osim vozilima stanara, u Ulici Branka Morače, na dijelu od Zelenog mosta do Kozarske ulice.

Na graničnim prelazima jutros nema zadržavanja.

Na graničnom prelazu Izačić obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj.

Zbog radova u Hrvatskoj, i dalje je obustavljen saobraćaj na graničnom prelazu Novi Grad-Dvor.

(Srna)

PODIJELI