Stejt Department: Napadi protiv Srba na Kosovu kontinuirano traju

0
390

Američki državni sekretar Majk Pompeo predstavio je u Stejt departmentu godišnji izvještaj o ljudskim pravima.

U dijelu izvještaja posvećenom Kosovu navodi se da su problemi napadi na etničke manjine, uključujući i one od strane snaga bezbjednosti, zatim endemska korupcija u redovima vlade, kao i prijetnje i napadi na novinare.

U izvještaju objavljenom na sajtu Stejt departmenta navodi se i da incidenti i napadi protiv Srba na Kosovu kontinuirano traju i podsjeća se da su nepoznati napadači 16. januara prošle godine ubili istaknutog političara Olivera Ivanovića, kao i da kosovska policija do sada nije identifikovala nijednog osumnjičenog za taj zločin.

Navodi se takođe da je u prvih sedam mjeseci 2018. registrovano više od 100 incidenata koji uključuju krađe, oštećivanje imovine kosovskih Srba i Srpske pravoslavne crkve i verbalne napade.

U izvještaju se dodaje da je kosovska policija započela istrage koje su u nekim slučajevima dovele do hapšenja počinilaca.
Navodi se i da je proces povratka raseljenih Srba otežan zbog bezbjednosnih incidenata kao i nespremnosti lokalnih zajednica da prihvate povratnike.

Uprkos zvaničnim pozivima na povratak raseljenih lica, kosovska vlada nije preduzela korake da eliminiše prepreke njihovom povratku, kao što je, između ostalog, povratak imovine.

Kada je riječ o zloupotrebama i korupciji u vladi i snagama bezbjednosti, u izvještaju se navodi da je kosovska vlada u nekim slučajevima preduzela korake da krivično goni i kazni predstavnike vlasti koji su u to umiješani, ali mnogi smatraju da su oni često ostali nekažnjeni.

Izvještaj o stanju ljudskih prava u svijetu radi se svake godine od 1977. a obuhvata oko 200 država i teritorija. Rezultat je saradnje stotina američkih misija širom svijeta i zvaničnika Departmenta.

(Tanjug)

PODIJELI