ŠTO BOGATIJA DRŽAVA TO SKROMNIJI LIDERI – Ovi funkcioneri na posao dolaze biciklom, putuju javnim prevozom i ne traže VIP mjesta

0
338

Dok se većina naših političara vozi u skupim vozilima, na službene večere i na putovanja troše hiljade maraka, a skromnost im ni u privatnom životu nije jača strana, u nekim drugim, daleko bogatijim državama, postoje političari koji žive skroz suprotno od toga.
Raskoš domaćih lidera na prvu se vidi po voznom parku. Vlast u Bosni i Hercegovini raspolaže s hiljade službenih automobila čija ukupna vrijednost premašuje desetine miliona maraka. Takav vozni park nemaju ni bogate Švajcarska, Njemačka ili Austrija, u kojoj državni ministri ili članovi parlamenata na posao dolaze pješke ili biciklom.

Tako na ulicama BiH nećete vidjeti političara koji se vozi gradskim prevozom, ministra koji na posao dolazi biciklom ili premijera koji na pauzi skupštinoskog zasjedanja izađe ispred zgrade i odmara na klupi. U BiH nećete, ali zato u svijetu ima mnogo takvih primjera.

Funkcioneri na biciklu

Predsjednik laburista i vođa opozicije u Velikoj Britaniji Džeremi Korbin, koristi javni prevoz. Bivša gradonačelnica Barselone Ada Colau, vozila se u podzemnoj, dok je premijer Holandije, Mark Rut na posao dolazi biciklom, kao i gradonačelnica Madrida Manuela Karmena.

Takođe, dok je bio ministar finansija Grčke, Janis Varufakis, putovao je ekonomskom klasom i dolazio na posao na motoru zajedno sa tada novim ministrom finansija Euclidom Tsakalotosom.

Fotografija na kojoj predsjednik Švajcarske, Alen Berset, piše bilješke u pauzi 73. zasjedanja Generalne skupštine UN u Njujorku, obišla je svijet. Čovjek je sjedeći na trotoaru, sam, ispred skupštine zapisivao bilješke u svoj rokovnik.

#fotodana #Danas: Predsednik Švajcarske Alen Berse piše beleške u pauzi 73. zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku. Foto @epaphotos / Peter Klaunzer

Gepostet von Danas am Mittwoch, 26. September 2018

Dok su kod nas i partneri, kao i većina porodice funkcionera dobro uhljebljeni, u malom austrijskom gradu Majofenu, suprug gradonačelnice radi u komunalnom preduzeću. Vozi kombi i kupi smeće, odnosno, radi ono što je radio i prije dolaska supruge na funkciju.

Takođe, postoje države u kojima lideri uopšte nisu popularni. Iako su su mnogim državama, lideri i funkcioneri svakodnevno na naslovnim stranama medija i u prvim minutama vijesti, što je slučaj i u BiH, u Švajcarskoj, na primjer, većna ljudi ni ne zna ko im je šef države niti ko su njihovi ministri.

Još jedan od primjera skromnosti lidera dolazi iz Finske. Predsjednik ove države, Sauli Niniste, je nedavno otišao na sajam knjiga u finski grad Turku kako bi poslušao govor svoje supruge Jeni Hauko. Međutim, tada nije bilo slobodnih stolica, pa je predsjednik sjeo na stepenice.

Iako je u pitanju bila njegova supruga, nije tražio vip mjesto, niti intervenisao da se neko od mjesta za njega oslobodi.

Predsjednik bez pratnje

Dok se kod nas koplja lome oko toga ko će koga da štiti, austrijski predsjednik Van der Bellen na posao ide pješke, bez ikakve pratnje i telohranitelja, ni po čemu se ne razlikujući od ostalih građana, što ga izdvaja od većine svojih kolega u svijetu.

Ovo svakako u Austriji ne bi ni bila vijest, ali činjenica da predsjednik jedne od najuređenijih zemalja na svijetu na posao ide pješke, bez skupocjenih automobila i odijela domaće političare može natjerati na razmišljanje.

(srpskainfo)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here