Stojaković: Vatrogasci uvijek na usluzi građanima

0
624

Predsjednik Vatrogasnog saveza Republike Srpske Goran Stojaković čestitao je danas svim vatrogascima u Srpskoj Međunarodni dan vatrogasaca i poželio im mnogo zdravlja i sreće u obavljanju ovog posla koji zahtijeva veliko odricanje i potpunu posvećenost.

– Vatrogasci su uvijek na usluzi sugrađanima, prisutni i kada su elementarne nepogode u pitanju, prvi dolaze i pokušavaju da spriječe veću štetu, kako na materijalnim dobrima, tako i da se izbjegnu žrtve – naglasio je Stojaković.

On je istakao da vatrogasni posao zahtijeva veliko odricanje i potpunu posvećenost.

– Kroz obavljanje poslova dosta trpi porodica jer su vatrogasci često odsutni od kuće. Kada idete na posao ne znate šta vas čeka, koliko će intervencije biti opasne, tako da uvijek postoji određena bojazan, a u ovom periodu se mora voditi računa da se i vatrogasci zaštite od virusa korona, da se ne smanji efikasnost rada vatrogasnih jedinica – rekao je Stojaković.

On je naveo da se vatrogasci u skladu sa pravilima struke redovno moraju stručno osposobljavati i vršiti provjere kako bi svoj posao mogli obavljati na najbolji način.

Stojaković je dodao da je ove godine u odnosu na prošlu značajno povećan broj intervencija kako na otvorenom prostoru, tako i požara na javnim objektima i u privatnim domaćinstvima.

– Mnoge intervencije nastaju zbog nepažnje građana, ali trudimo se da kroz razgovore i preko medija upozorimo građane na ponašanje u ovoj situaciji vanrednog stanja koja nam nameće da moramo biti maksimalno odgovorni u pogledu zaštite zdravlja i opšte sigurnosti – naveo je Stojaković.

Prema njegovim riječima, u Republici Srpskoj trenutno ima 69 vatrogasnih jedinica, od kojih 33 profesionalne, četiri preduzetne i 32 vatrogasna društva.

U Republici Srpskoj ima oko 1.350 vatrogasaca, od kojih je 750 profesionalnih.

Stojaković je i starješina Profesionalne vatrogasne jedinica Gradiška, koja ima 28 izvršilaca.

/Srna/

PODIJELI