U japanskim hotelima robot dočekuje pacijente s virusom korona

0
448

Pacijenti pozitivni na virus korona koji imaju lakše simptome bolesti, izolaciju će provesti u nekoliko tokijskih hotela u kojima će ih odmah u predvorju dočekati – robot.

Japanske vlasti hotele su odlučile iskoristiti za smještaj pacijenata pozitivnih na virus korona s blagim simptomima, zbog čega im nije potrebna hospitalizacija. Roboti bi trebali olakšati rad medicinskim sestrama i ostalom medicinskom osoblju.

U jednom tokijskom hotelu robot Pepper nosi zaštitnu masku i u predvorju dočekuje pacijente.

“Molim vas da za vrijeme boravka u hotelu nosite masku”, poručuje im i dodaje: “Nadam se da ćete se što prije oporaviti.”

Povremeno izgovara i druge rečenice: “Molim za to da se širenje bolesti suzbije što prije” i “Udružimo se kako bismo zajedničkim snagama ovo prebrodili”.

Pepper nije jedini robot ‘zaposlen’ u hotelu u tokijskoj četvrti Riogoku. Njegov ‘kolega’ zadužen je za poslove čišćenja hotela. Ugrađen mu je najnoviji softver umjetne inteligencije te obavlja svoj posao u raznim dijelovima hotela, uključujući i rizično područje “crvene zone” kojem je pristup stvarnog osoblja hotela ograničen.

U nastojanju da smanji opterećenje medicinskog sistema države, Japan je diljem zemlje osigurao više od 10.000 hotelskih soba namijenjenih smještaju pacijenata s blažim simptomima, izvijestilo je Ministarstvo zdravstva.

U hotelu u četvrti Riogoku može se smjestiti oko 300 osoba. Ondje će pacijentima na raspolaganju tokom 24 sata biti dvije medicinske sestre, a tokom dana ondje će dežurati i jedan doktor.

(Hina)

PODIJELI