Stručnjaci tvrde: Na Marsu postoje bića slična insektima (FOTO)

0
520
U trenutku kada se Američka svemirska agencija (NASA) sprema da pošalje rover u potragu za životom na Marsu, stručnjak za insekte Univerziteta Ohaja tvrdi da je već otkrio dokaze o stvorenjima koja gmižu Crvenom planetom.

Dr Vilijam S. Romoser, koji je 45 godina proučavao insekte, dugi niz godina analizira i Nasine snimke s Marsa i tvrdi da se na njima vide brojni primjerci oblika života sličnih insektima.

Profesor je na snimcima video egzoskelete i člankovite produžetke “živih stvorenja”, elemente za koje smatra da su dovoljni da te organizme identifikuje kao slične insektima.

Neki primjerci kao da su se okrenuli prema kameri, prenosi Blic.

– Na Marsu je bilo života i još ga ima – kaže Romoser, počasni profesor medicinske entomologije na Univerzitetu Ohaja, ističući da se na slikama vide i fosili, i živa stvorenja.

Insekti na Marsu (Foto: Profimedia)

Insekti na Marsu (Foto: Profimedia)

Profesor je koristio bazu podataka iz Nasine Laboratorije za mlazni pogon (ЈPL), odnosno fotografije prikupljene tokom niza godina poslije različitih misija na Mars. Većinu tih snimaka napravio je rover Kjuriositi.

Romozer je istraživao “dramatična izdvajanja iz okruženja, jasnoću oblika, simetriju tijela, člankovitost udova, oblike koji se ponavljaju, ostatke kostiju i oblike koji se na slikama nalaze jedni blizu drugih”.

Analizirao je položaj, dokaze o kretanju, letu, interakciju na koju ukazuje relativni položaj, a sjajne oči je povezivao s prisutvom oblika života.

Insekti na Marsu (Foto: Profimedia)

Insekti na Marsu (Foto: Profimedia)

– Nakon što je identifikovana i opisana jasna slika datog oblika, ona je bila korisna u prepoznavanju manje jasnih, ali ne manje važnih fotografija istog osnovnog oblika – kaže Romoser i dodaje da su “egzoskelet i člankoviti produžeci dovoljni da se oblik života identifikuje kao zglavkar”.

– Tri dijela tijela, par antena i šest nogu obično su dovoljni da se identifikuje “insekt” na Zemlji. Iste karakteristike trebalo bi da budu dovoljne da se organizam na Marsu identifikuje kao sličan insektu – kaže Romoser.

– Imajući sve ovo u vidu, na fotografijama koje je snimio rover na Marsu vide se oblici života slični insektima – kaže on.

Na mnogim fotografijama prepoznao je specifično ponašanje karakteristično za letenje, a stvorenja podsjećaju na bumbare, ili pčele drvarice, vrste kakve postoje na Zemlji.

Na nekim slikama vidljive su “pčele” u njihovim gnijezdima ili unutar drugih fosilizovanih stvorenja koja liče na zmije.

U svojoj studiji upoređuje fosil tobožnjeg gmizavca sa zamaljskom zmijom.

Na snimku se vide sjajne okrugle oči, nozdrve, pa čak i insekt u njenim ustima.

– Prisustvo viših organizama (metazoa) na Marsu navodi na zaključak da tamo postoje izvori hrane i energije, lanci ishrane i voda kao komponente funkcionisanja u ekološkom okruženju, koje je, doduše ekstremno, ali omogućava život -kaže Romoser.

PODIJELI