Studija srpskih ljekara: Virus korona može uticati na sluh

0
348
Tim ljekara sa Otorinolaringološke klinike Kliničkog centra Niš prvi je u svijetu ispitivao uticaj virusa korona na sluh i utvrdio da obolijevanje može dovesti od blagog do srednjeg pada sluha na visokim frekvencijama.

Direktor ORL klinike Dušan Milisavljević naveo je da je tim stručnjaka bio u “crvenoj zoni” i ispitivao uticaj virusa korona kod srednje teških i teških pacijenata.

– Našli smo blagi do srednji pad sluha kod visokih frekvencija. To znači da virus korona može da napadne i slušni živac. Evidentirali smo pacijente, pozivamo ih da dalje provjeravaju sluh i pozivamo ih da uđemo u drugu fazu, odnosno da nađemo adekvatnu terapiju – rekao je Milisavljević za RTS.

On je ukazao da je praćenje pokazalo da se kod pojedinih pacijenata sluh vraća za nekoliko sedmica, a kod nekih i za nekoliko mjeseci.

Milisavljević je rekao da niko u svijetu još nije sproveo ovako sveobuhvatnu studiju uticaja virusa korona na sluh i dodao da će rezultati studije biti poslati vodećem američkom časopisu koji se bavi ORL tematikom.

PODIJELI