Sud BiH odlučio da ne izruči Zdravka Mamića Hrvatskoj

0
319

Sud BiH odlučio je da ne izruči Zdravka Marića Hrvatskoj, jer za to nisu ispunjene pretpostavke ni po drugoj optužnici USKOKA, javio je portal Avaz.ba.

Sud je, naime, prihvatio prijedlog Tužilaštva BiH, koje je na ročištu prije mjesec dana tvrdilo da nisu ispunjeni uslovi za Mamićevo izručenje Hrvatskoj.

Tužiteljka Gordana Bosiljčić je rekla tada da je samo sedam od 32 krivična djela za koja se Mamić tereti počinjeno nakon potpisanog Ugovora o izručenju državljana BiH i Hrvatske prema kojem bi on eventualno mogao biti izručen.

Bosiljčić je dodala da je po članu 40. Zakona o međunarodno-pravnoj pomoći jasno da BiH ne izručuje svoje državljane te da se ovaj Ugovor ne može retroaktivno primenjivati.

Kazala je da nije ispunjen ni uslov obostrane kažnjivosti po novoj optužnici koja tereti Mamića za izvlačenje novca iz Dinama.

Optužnica Zdravka Mamića tereti da je, od decembra 2004. do decembra 2015. organizovao zločinačko udruženje i da je sa saučesnicima sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih firmi te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača klub oštetio za više od 144 miliona kuna.

Mamić ima bosansko-hercegovačko državljanstvo, a BiH ne izručuje svoje državljane na koje se ne mogu primjeniti odredbe Sporazuma, prvi zahtjev hrvatskih vlasti Sud u BiH je odbio.

Mamić je u junu prošle godine nepravosnažno osuđen na šest i po godina zatvora, zbog izvlačenja oko 116 miliona kuna iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude sklonio se u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo ima.

PODIJELI