Sudije u Briselu odlučuju o prijetnjama Stevandiću

0
497

Pred belgijskim pravosuđem u toku je postupak protiv Ibrahima Tuhčića iz BiH zbog prijetnji koje je putem društvenih mreža uputio lideru Ujedinjene Srpske Nenadu Stevandiću i članovima njegove porodice.

Stevandić kaže za “Glas Srpske” da je dao saglasnost da se proces protiv Tuhčića vodi u Briselu zato što je postojala realna mogućnost da se Tuhčić ne pojavi u BiH dok slučaj ne zastari. On ističe da za grozomorne prijetnje koje mu je uputio Tuhčić odgovornim smatra ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića, kojeg je tužio za klevetu zbog neistina iznesenih na njegov račun.

– Nakon što su politički obračuni prešli svaku mjeru i nakon što je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić počeo ljude da naziva pogrdnim imenima, pa čak i ubicama i zločincima, to je dobilo svoje reakcije u javnosti, koja smatra da bi ono što govori ministar bezbjednosti trebalo da bude zvanično. On je takvim ponašanjem izazvao to da osobe koje je bez ikakvog dokaza ili osnova nazivao ubicama, zločincima i kriminalcima tako budu doživljene u javnosti i zbog toga počnu da dobijaju prijetnje. Ja lično sam dobijao prijetnje po bezbjednost i to ne samo mene, već i moje porodice. Jedna od njih je i prijetnja Ibrahima Tuhčića da će nas ubiti, zaklati i slične stvari – objašnjava Stevandić.

On dodaje da su prijetnje njemu i njegovoj porodici upućene preko brojnih portala, među kojima je i BN, na kojem se, kako kaže, mogu naći prijetnje da mu “treba dati metak i slične”.

– Gdje bih stigao kada bih sve tuživao? Ali tužio sam tog Ibrahima Tuhčića i on je pronađen u Briselu i saslušan i ja sam dao saglasnost da se postupak protiv njega vodi pred belgijskim pravosuđem. Prijeti mu kazna od najmanje pet godina zatvora – kaže Stevandić.

On dodaje da je Tuhčić rodom iz Kalesije i pokazuje jednu od grozomornih poruka i prijetnji koje mu je poslao Tuhčić, a koja glasi: “J… ti cijeli Klinički centar famili, jer ste vi svi ratni zločinci. Nećeš umreti prirodnom smrću, j… ti pravoslavlje. Prijavi me Draganu Lukaču da mu j… sve četvoro genocidne dece.”

Stevandić izražava nadu da će sud presuditi kako treba, ističući da on sebi nikada neće dozvoliti da prijeti bilo kome ili bilo čijoj porodici na način na koji to radi Mektić ili oni koje je on osokolio da prijete.

– Šta god o njemu mislio, a mislim sve najgore, nikada ne bih pozvao da se nad njim vrši bilo kakva haranga. To nije samo stvar ličnog vaspitanja i pristojnosti, već i poštovanja kodeksa modernog demokratskog društva, gdje se Mektić apsolutno ne uklapa – kaže Stevandić.

(Glas Srpske)

PODIJELI