Marihuanu uzgajali za liječenje raka

0
476

Optuženi Neđeljko Pajić (56) i njegovi sinovi Mladen (31) i Vladan (34) iz Banjaluke uzgajali su marihuanu kako bi proizveli od nje ulje koje su koristili kao lijek za bolesnog člana porodice, rečeno je na početku suđenja u banjalučkom Okružnom sudu.

Svjedok tužilaštva i supruga optuženog Vladana, Dijana Pajić, kazala je da boluje od raka i da je koristila ulje od kanabisa koje joj je davao djever Mladen.

– Prvo mi je donio ulje koje mu je dao drug čija je majka bila bolesna, a kasnije smo kupovali. Poslije nekog vremena Mladen mi je rekao da on to proizvodi. Ne znam kako je to radio, ali znam da u tome nije mogao da učestvuje Vladan, jer je stalno radio ili je čuvao našu djecu – rekla je Dijana Pajić.

Istakla je da nakon hapšenja supruga, djevera i svekra nije ni znala zašto ih je policija odvela.

– Kasnije sam pročitala u novinama i vidjela zašto ih terete. Policija je bila kod nas u kući u Banjaluci i nije pronašla ulje koje sam koristila. Kasnije sam po savjetu advokata bočicu ulja predala u sud. Za sebe sam ostavila malu količinu da koristim kao lijek – kazala je Pajićeva.

Prema njenim riječima, ulje od kanabisa mnogo joj je pomoglo u liječenju i svaki put kada bi ga uzela, osjetila bi poboljšanje.

Oca i sinove Pajiće banjalučko Okružno tužilaštvo tereti da su uzgajali narkotike od januara do 10. septembra prošle godine, kada su otkriveni.

Prema optužnici, oni su plantažu marihuane zasadili u zaseoku Lusići u Stričićima nedaleko od lokalnog puta. Ukupno su zasadili 132 stabljike indijske konoplje koje su dobro bile skrivene šumom.

Pretresom kuće Pajića pronađeno je 69,9 grama marihuane. Tužilaštvo tereti Pajiće za neovlašćenu proizvodnju i promet opojnih droga. Pajići su uhapšeni u akciji “Hed” 10. septembra prošle godine, a otkriveni su operativnim radom policije na terenu.

– Policija je došla do saznanja da se oni bave uzgojem narkotika, pa im je pripremljena sačekuša. Neđeljko je dovezao sinove u blizinu plantaže i oni su iz auta uzeli kanistere s vodom i krenuli da zalijevaju biljke. Tada su uhapšeni na djelu – kazao je izvor blizak istrazi.

Pojasnio je da je plantaža marihuane bila skrivena i nikako se nije mogla primijetiti, osim ako bi neko na nju naišao.

Odbrana

Advokati optuženih Pajića, Jadranka Ivanović i Jasminka Jovišević, kažu da nema dokaza da su njihovi branjenici drogu proizvodili radi prodaje.

– Oni nisu dileri, niti bilo kakva kriminalna grupa. Nikome nisu prodali ni pola grama marihuane. Riječ je o proizvodnji u humanitarne svrhe – kazala je Ivanovićeva.

(Glas Srpske)

PODIJELI