SUĐENJE MAHMULJINU Vještak odbrane se o takozvanoj Armiji BiH INFORMISAO IZ MEDIJA

0
337

Na suđenju bivšem komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine, danas je svjedočio vještak odbrane, univerzitetski profesor iz Londona Pol Korniš.

On je rekao da o ovoj armiji ne zna ništa više od onoga što je čitao u medijima od 1992. do 1995. godine. Korniš je naveo da mu uz sudsku naredbu nije dostavljena nikakva dokumentacija, dok je odbrana navela kako on nema nikakva saznanja o činjeničnom opisu iz optužnice, prenosi Birn.

Vještak odbrane naveo je da je moderna vojna funkcija kompleksan sistem koji se sastoji od tri komponente – vojnog vođstva, komande i kontrole.

Govoreći generalno o vojnim funkcijama, Korniš je rekao da je komanda, u suštini, navođenje, rukovođenje i donošenje odluka, a da je kontrola proces kojim se omogućava da se te odluke izvrše. Prema njegovim riječima, osoba koja se imenuje za komandanta mora pokazivati hrabrost, karakter u donošenju odluka, poštovanju vojnika, koji treba da mu vjeruju i obratno, jer ako se to ne ostvari, ne može biti imenovan na to mjesto.

– Od komandanta na bilo kojem nivou se očekuje da odgovara samo jednom nadređenom, a to je od kritične važnosti za svaku vojsku. Komandant bataljona ili brigade će sprovoditi naredbe od samo jedne osobe – rekao je Korniš. On je ukazao da, ukoliko, ne postoji jedinstvo komandovanja, ne može biti ni komande ni kontrole.

Na pitanje šta se dešava ako je određena organizacija logistiku dobijala od trećih lica ili iz inostranstva, vještak je odgovorio da bi komandant u takvoj situaciji trebao znati šta je svrha te podrške i o kojim se količinama radi.

– Ako viši komandant ne zna tačno koje količine posjeduje podređena komanda, onda nema povjerenja u nju. Komandant mora imati sve informacije – istakao je vještak. Tokom unakrsnog ispitivanja tužilaštva, vještak je rekao da je u izvještaju naveo da je vojna komanda sposobnost komandanta da usmjerava vojne operacije, ali da vojna kontrola ne predstavlja rukovođenje vojnim operacijama.

– Komandant ima sistem oko njega, koji upravlja. Ne može on sve sam raditi – rekao je Korniš, koji je pojasnio i da je ispravno da se podređeni obrati nadređenom komandantu za rješavanje problema.

Optužnica tereti Mahmuljina da kao komandant Trećeg korpusa, u čijem je sastavu djelovao i odred “El mudžahedin”, nije ništa preduzeo da spriječi zločin pripadnika tog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Prema optužnici, pripadnici odreda “El mudžahedin” su od 11. do 29. septembra 1995. godine ubili 52 ratna zarobljenika.
Naredno ročište zakazano je za 23. oktobar.

PODIJELI