Sutra obilježavanje operacije “Halijard” i odbrane zapadnih granica Srpske

0
257
U selu Boljanić kod Doboja sutra će biti obilježeno 77 godina od akcije spasavanja savezničkih pilota “Halijard – vazdušni most” u kojoj je spaseno više od 500 pilota a u ovom selu njih 60, izjavio je danas u Banjaluci ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović.

Milunović je istakao da je u okviru te akcije u selu Boljanić spaseno 60 savezničkih pilota i podsjetio da su akciju izveli pripadnici Јugoslovenske vojske u otadžbini.

– Ogroman je značaj ove akcije. Aerodrom je prvo bio na Ravnoj Gori u Srbiji, a nakon toga i u Boljaniću. Ova spasilačka misija se u SAD smatra za jednu od najuspješnijih – rekao je novinarima Milunović.

Obilježavanje je zakazano u 11.00 časova, a trebalo bi da prisustvuju predstavnici institucija Republike Srpske i Srbije, zajedničkih institucija na nivou BiH, Ambasade SAD u BiH, degelagacija Fondacije “Halijard”, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH i nevladinih organizacija.

U Novom Gradu sutra će biti obilježeno 26 godina od odbrane zapadnih granica Republike Srpske i BiH od hrvatske agresije u kojoj je poginuo 51 vojnik Vojske Republike Srpske i 56 civila, a Milunović je naglasio da je Vojska Republike Srpske herojskom borbom uspjela da odbrani zapadne granice Srpske.

– Hrvatske snage su u ovoj operaciji ubile više civila nego vojnika. Njihove elitne jedinice nisu birale na koga pucaju, pa su ubijali žene i djecu – rekao je Milunović.

PODIJELI