Naslovna Magazin Sutra se sjećamo sveca koji je iscjeljivao sve bolesti

Sutra se sjećamo sveca koji je iscjeljivao sve bolesti

0
582
Srpska pravoslavna crkva i vjernici sutra proslavljaju svetog Aleksija, zvanog čovek Božji. Njegovi roditelji Jevtimijan i Aglaida su bili ugledni građani u Rimu u vreme kada je vladao car Honorije.

Na ovaj dan izgovorite ovu molitvu svetom Aleksiju za koga se smatra da je iscjeljivao sve bolesti i iz kog je teklo mirotočivo ulje:

Uzvisio si se u vrlini i očistivši um, ka Željenom i Uzvišenom si dospio. Bestrašćem si ukrasio svoj život i izuzetni post si primio sa čistom savešću. U molitvama si bio kao bestelesan, i zasijao si kao Sunce u svetu, preblaženi Aleksije.

Iako je bio bogat i uživao u blagodatima života, Jevtimijan je jeo samo jednom dnevno, i po zalasku sunca. Imali su samo samo jednog sina, ovog Aleksija koji je kada je odrastao, morao da se oženi.

Pošto on to nije želio, ubrzo je napustio ženu i očev dom. Otišao je lađom u Mesopotamiju, gdje se samom caru Avgaru prikazao lik gospoda, koji je tu ovjekovječen. Poklonivši se tom liku, obukao se u odijelo prosjaka i 17 godina je živio isposničkim životom, provedenim u molitvi.

Kada se pročulo za njega među ljudima, on se uplašio ljudske slave i krenuo je dalje odatle. Želio je da otputuje u Laodikiju, ali njegova lađa je skrenula sa puta i on je završio opet u Rimu.

Shvatio je to kao božji znak, tako da je otišao u kuću svog oca. Tamo ga nije prepoznao, pa mu je otac iz milosrđa dozvolio da živi u jednoj izbi u njihovom dvorištu. Tu je proveo još 17 godina.

Za to vrijeme doživeo je velike neprijatnosti i bio ponižavan i mučen od strane drugih sluga.

Kada je osjetio da mu se bliži kraj, napisao je jednu hartiju i stavio u ruku. Malo potom otkrilo se da je čovek Božji u kući Jevtimijanovoj. Car se sa papom i ostalom pratnjom uputio ka njihovoj kući.

Našli su ga gdje leži u kući, a iz njegovog lica sijala je svjetlost. Roditelji i žena koja ga je čekala 34 godine, kada su saznali da je to on, bili su ophrvani neizmjernom tugom.

Poslije su se umirili kada su vidjli, kako ga je gospod proslavio, jer su se nad njegovim tijelom dešavala razna čudesa. Dodirom njegovog tijela, iscjeljivali su se mnogi bolesnici, a iz njegove glave poteklo je sveto mirotočivo ulje.

PODIJELI
Free WordPress Themes, Free Android Games