Sutra su ljetne ili Duhovske zadušnice

0
1416
Srpska pravoslavna crkva i vjernici u subotu 15. juna obilježavaju ljetne ili Duhovske zadušnice.

Na Zadušnice se obilaze grobovi i pale svijeće preminulima. Takođe, moli se za oprost grijehova i svoje pretke, sjećajući se svojih pokojnih rođaka i prijatelja. U crkvama se služi parastos na kojem sveštenik vinom preliva žito, a poslije službe se obilaze grobovi najbližih, gdje se upali svijeća i čita molitva.

Ko ne može najmilijima da ode na grob, svijeću zapali u crkvi.

Svijeća je simbol svjetlosti Hristove, koja treba da nas podsjeti na svjetlost kojom Hristos obasjava duše preminulih.

Zadušnice padaju uvijek u subotu – Zimske zadušnice su pred Mesne poklade, u subotu pred Duhove su ljetne zadušnice, Miholjske su u subotu pred Miholjdan, a jesenje, Mitrovske zadušnice u subotu pred Mitrovdan.

Molitva za pokojne

Pomeni, Gospode, oce i braću našu usnule u nadi na vaskrsenje u život vječni, i sve upokojene u pobožnosti i vjeri, i oprosti im svako sagrešenje, hotimično i nehotimično, što sagriješiše riječju, ili djelom, ili mišlju. I useli ih u mjesta svijetla, u mjesta svježine, u mjesta odmora, odakle odbeže svaka muka, žalost i uzdisanje, gdje gledanje lica Tvoga veseli sve od vijeka svete Tvoje. Daruj im carstvo Tvoje i učešće u neiskazanim i vječnim Tvojim dobrima, i naslađivanje u Tvom beskonačnom i blaženom životu. Jer si Ti život, i vaskrsenje i pokoj usnulih slugu Tvojih, Hriste, Bože naš, i Tebi slavu uznosimo sa bespočetnim Tvojim Ocem i Presvetim, i Blagim, i životvornim Tvojim Duhom, sada i uvijek i u vijekove vijekova. Amin“.

PODIJELI