Sve više mališana ima posljedice korone: Ukoliko ovo primijetite kod vašeg djeteta, to su simptomi postkovida

0
459

Pedijatri upozoravaju da svakodnevno primaju djecu koja imaju zdravstvene probleme kao posljedicu preležanog kovida.

Oni kažu da su u pitanju djeca različitog uzrasta koja su na nogama preležala virus, a da vjerovatno nisu ni znala da su pozitivna, ili su pak bili asimptomatski slučajevi.

– Imam 16 godina i nedavno sam počeo da osjećam jače i ubrzano lupanje srca. Nekada bude toliko jako da ne mogu da zaspim. Otišao sam kod doktora na pregled jer je počelo jako da mi smeta. Rezultati su pokazali da je to zapravo posljedica korone koju sam preležao. Nisam ni znao da sam imao virus. U jednom periodu mi je curio nos, ali ništa strašno. Nisam se ni testirao – kaže za Kurir Milan K. iz Beograda.

Podsjetimo, direktorka Klinike za pedijatriju Univerzitetskog kliničkog centra u Kragujevcu dr Anđelka Stojković rekla je nedavno da se u toj ustanovi prosječno primi do tri postkovid pacijenta dnevno.

– Djeca se javljaju zbog osećaja lupanja srca, tegoba u sredini grudnog koša, oteklih limfnih žlijezda na vratu, bolova u trbuhu, a retko i sa temperaturom. Neka od njih zahtevaju ozbiljnu opservaciju, terapiju i hospitalizaciju – kazala je dr Stojković.

Prema njenim riječima, neka deca imaju lakše tegobe, dok druga zahtijevaju liječenje i po nekoliko mjeseci.

Ona je navela da se sve ove tegobe javljaju zbog oštećenja krvnih sudova srca.

– Takve tegobe poslije kovida imaju djeca nezavisno od toga da li su u riziku zbog drugih bolesti ili su prethodno bila zdrava, bez jasnih komorbiditeta. Imali smo post kovid pacijente uzrasta od tri do 15 godina, koji su imali teže post kovid kompikacije – rekla je dr Stojković.

PODIJELI