Svečano otvaranje 11. septembra na petlji “Prnjavor”

0
1083

Svečano otvaranje dionice Doboj-Prnjavor auto-puta “9. januar” Banjaluka – Doboj biće održano u nedjelju, 11. septembra, na petlji “Prnjavor”, rečeno je Srni u Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske.

U Ministarstvu navode da je svečanost otvaranja zakazana za 10.30 časova.

Prema njihovim navodima, zahvaljujući novih 36,6 kilometara auto-puta, čija je izgradnja uspješno privedena kraju ovog ljeta, mreža auto-puteva u Republici Srpskoj brojaće nešto više od 70 kilometara.

Upotrebnu dozvolu za dionicu auto-puta Prnjavor – Doboj izdalo je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

U ovom ministarstvu Srni je rečeno da je komisija izvršila tehnički pregled dionice, te konstatovala da su svi radovi visokog kvaliteta i da su izvedeni u skladu sa projektnom i dugom tehničkom dokumentacijom.

Ugovor o projektovanju i izgradnji dionice auto-puta Banjaluka – Doboj, na pravcu između Doboja i Prnjavora, potpisan je 24. avgusta 2012. godine sa izvođačem radova, konzorcijumom sačinjenim od firmi “Integral inženjering” Laktaši i “Granit” Skoplje.

Ovaj konzorcijum dostavio je najnižu tehnički prihvatljivu ponudu na javni poziv za projektovanje i izgradnju dionice auto-puta Banjaluka – Doboj, na pravcu od Doboja do Prnjavora.

Pripremni radovi na terenu počeli su u kasnu jesen 2012. godine, a od proljeća 2013. godine radilo se punom parom na probijanju trase, izgradnji nasipa, regulaciji vodotoka, kao i na pripremi za izgradnju prvih objekata.

Na dionici od Prnjavora do Doboja izgrađen je veliki broj objekata, odnosno velikih i malih mostova, nadvožnjaka, podvožnjaka, propusta, te jedan umjetni tunel. Među najvećim objektima su mostovi preko rijeka Bosne i Ukrine.

Najveći i najznačajniji objekat na ovoj dionici je most preko rijeke Bosne, u mjestu Kladari kod Doboja. Riječ je o dvojnoj građevini, na samom završetku navedene dionice auto-puta, neposredno ispred petlje “Doboj”, koji prelazi magistaralni put i rijeku Bosnu u ukupnoj dužini 412 metara.

Drugi veliki objekat na ovoj dionici je most Ukrina, dužine 92 metra, projektovan kao dvojna građevina koja omogućava prelaz preko rijeke Ukrine, a čiji su glavni nosači projektovani kao prenapregnuti montažni nosači za raspone od 16 i 20 metara.

Treći značajan objekat na ovoj dionici je umjetni tunel Slatinici, dugačak 80,5 metara.

Izgradnja pomenute dionice planirana je za jesen 2015. godine, ali zbog izuzetno loših vremenskih uslova i katastrofalnih poplava, koje su obilježile gotovo cijelu 2014. godinu, rok je pomjeren za nekoliko mjeseci.

Građevinski radovi okončani su krajem jula 2016. godine, a tokom avgusta izvođač radova posvetio se preostalim radovima na uređenju i čišćenju bankina i kosina, postavljanju zvučnih barijera i signalizacije, odbojnih ograda i ostalim povezanim radovima.

Istovremeno, nadležna komisija za tehnički prijem sprovela je tehnički pregled na objektu i dokumentaciji.

Izvođač radova na ovoj dionici, angažovao je blizu 700 radnika, kao i dvadesetak podizvođača, sa njihovih 230 radnika, tako da se može zaključiti da je realizacija projekta izgradnje auto-puta Banjaluka – Doboj, dionice od Prnjavora do Doboja obezbjedila posao za više od 900 radnika.

Izgradnja pomenute dionice finansirana je kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 185 miliona evra.

SRNA

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here