Švedska -ŠESTOSATNO RADNO VRIJEME MNOGO EFIKASNIJE!

0
843

Sve više švedskih firmi razmišlja da uvede šestosatno radno vrijeme, jer šefovi smatraju da su radnici mnogo fokusiraniji na posao i da ima malje praznog hoda u radu.Šefovi zaključuju da su njihovi zaposlenici produktivniji i sretniji ako rade šest sati dnevno umjesto dosadašnjeg osmosatnog radnog vremena.
U kompaniji “Filimindus” iz Šokholma pojašnjavaju da je teško ostati fokusiran na posao svih osam sati i ističu da osmosatni radni dan nije efikasan koliko se to vjerovalo.

Da bi radni dan učinili lakšim, kombinovali su različite radne zadatke i odmore. Istovremeno, svi zaposleni žele da provode više vremena izvan posla sa porodicom i prijateljima – prenose biznis portali.

“Filimindus” je prešao na šestosatno radno vrijeme i rukovodstvo ocjenjuje da je ta promjena dala zaposlenima “više snage”.

Direktori imaju utisak da se zaposleni sada intenzivnije fokusiraju na posao koji moraju obaviti i još im ostaje energije kada napuste radna mjesta.

Radnici su, takođe, zadovoljni i više se trude, jer ne žele da izgube novu poziciju.

Tehnološka kompanija “Braat” takođe je skratila radno vrijeme i kažu da im je to jedna od najvećih prednosti, koja im pomaže u zapošljavanju i zadržavanju ljudi.

Kompanija tvrdi da brine o ljudima koji za nju rade /ne samo kraćim radnim vremenom/ i da je to dobar razlog da ostanu kod njih.

I švedski javni sektor skratio je radne sate – tako su medicinske sestre u staračkim domovima, u kojima je vlasnik država, počele da rade šest sati za istu platu.

Svi tvrde da nisu uočili nedostatke kraćeg radnog dana i tvrde da su jednako efikasni kao i prije.

Dešava se situacija u kojima nekoga trebaju, a taj je već otišao iz kancelarije, ali to se događalo i kod osmosatnog radnog vremena.

Radnici dolaze na posao sretni, a takvi i odlaze kući. Sretni su kada napuštaju posao i sretni su kada se vraćaju drugi dan /i nisu umorni/. To je pomoglo i da radne grupe bolje sarađuju sa manje konflikata i rasprava.

Ako su zaposleni sretni – sretna je i kompanija, navode ševdski direktori. /Srna/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here