Švedska vapi za radnicima, plate do 5.000 evra

0
626

Diploma nekog od IT fakulteta, profesorska diploma i zanat građevinara, karta su za ulazak na švedsko radno tržište za sve stanovnike Balkana.

Ovo su naime tri najdeficitarnije struke u Švedskoj, a poslodavci su spremni da izdvoje prilično visoke novčane naknade koje dosežu i do nekoliko hiljada evra.

Sudeći prema spisku deficitarnih zanimanja, Šveđani su “u škripcu” sa čak 72 zanimanja koje mogu popuniti radnici porijeklom iz stranih zemalja, a koji ne posjeduju pasoš Evropske unije.

Najpotrebniji su im IT stručnjaci, radnici zaposleni u prosvjeti, građevinari, ljekari, medicinsko osoblje i fizički radnici, a za plate svojih budućih radnika švedska Vlada spremna je da izdvoji i do 5.000 evra neto primanja koliko se mjesečno sliva u recimo džep doktora.

Tri zanimanja posebno potrebna

Prema podacima o ovogodišnjoj potražnji na poslovnom tržištu, Švedskoj su preko potrebni IT radnici koji posjeduju iskustvo u ovoj oblasti. Budući da je Skandinavija jedno od područja gdje se internet tehnologije najbrže razvijaju, Šveđanima je neophodna pomoć dodatne radne snage što ide u prilog ljudima sa područja Balkana sa nekom od diploma IT fakulteta.

Prvi na listi deficitarnih zanimanja su IT stručnjaci

Za svoj posao budući radnici u ovoj struci biće prilično dobro plaćeni jer se primanja radnika u ovoj industriji kreću od 3.350, koliko zarađuju informatičari, do 3.750 evra koliko zarađuju IT radnici pri tehničkim službama.

U drugu grupu najtraženijih zanimanja spadaju i radnici u prosvjeti, odnosno nastavnici i profesori. Sami Šveđani kažu da nema dovoljno obrazovanog kadra koji bi mogao da predaje u njihovim školama, te pružaju šansu i strancima koji posjeduju diplomu u ovoj oblasti. Mjesečna primanja nastavnika i profesora iznose oko 2.370 evra.

Građevinari u deficitu nisu pojava sa kojom se bori samo Švedska već i većina razvijenih zemalja, te je Vlada ove sjeverne zemlje spremna da izdvoji pozamašnu svotu novca kako bi privukla novu radnu snagu za rad na brojnim gradilištima u Švedskoj.

Građevinari su prijeko potrebni ovoj sjevernoj zemlji

Koliko ova zemlja vapi za građevinarima govori i činjenica da mjesečna plata građevinskog radnika doseže čak 3.380 evra.

Rad u turizmu i ugostiteljstvu

Kao četvrta najtraženija kategorija zanimanja izdvojila su se ona u ugostiteljstvu. Za sve one koji bar malo poznaju švedski jezik, imaju iskustva u radu na poziciji kelnera, ili na radu u kuhinji, ovo se može smatrati savršenom prilikom da bolje nauče švedski, usavrše engleski i zarade oko 2.900 evra na mjesečnom nivou.

Potraga za “bijelim mantilima”

Pored toga što u najvećem broju oglasa za posao švedski poslodavci traže četiri pomenuta profila radnika njima nedostaje i radna snaga koja bi obavljala brojna druga zanimanja.

Šveđani su u potrazi i za medicinskim radnicima, te su često otvorene pozicije koje bi trebalo da popune apotekari, babice, medicinski biohemičari, medicinske sestre-tehničari različitih profila, od gerijatrijskih, hiruških, pedijatrijskih, rendgenskih, psihijatrijskih, pa sve do medicinskih tehničara koji rade na odjeljenjima za hitnu medicinsku pomoć. Njihova mjesečna primanja dostižu cifru od 3.400 evra, piše Blic.

Ovoj skandinavskoj zemlji potrebni su i ljekari koji za svoj posao mjesečno zarađuju sumu od 5.000 evra.

Koja su još deficitarna zanimanja?

Inženjeri, bilo da su u pitanju brodarski, građevinski ili mašinski, svi su dobrodošli u ovu sjevernu zemlju budući da su se i ovi poslovi našli na listi deficitarnih poslova. Za njihove angažmane poslodavci izdavajaju oko 3.000 evra.

Pored pomenutih zanimanja otvorena su radna mjesta za brojne fizičke poslove, ali i za psihologe, rudare, zubne higijeničare, molere, stakloresce, komercijaliste ili operatere u kol centrima različitih profila čija mjesečna primanja variraju od 2.500 do 3.000 evra.

Kako do posla i boravišne vize?

Kako bi na legalan način omogućili sebi boravak u Švedskoj radnici moraju da apliciraju za neki od željenih poslova prije nego što se otisnu na put.

Nakon što dogovor o poslu bude zaključen, budući poslodavac je u obavezi da za svog zaposlenog koji ne posjeduje papire Evropske unije traži boravišnu dozvolu.

Najjednostavniji i najbrži način za podnošenje zahtjeva za boravišnu dozvolu je putem elektronskog apliciranja koje obavlja poslodavac. Elektronske aplikacije stižu direktno u Zavod za migracije i imaju prioritet.

Ukoliko niste u mogućnosti ili ne želite da podnesete zahtjev elektronskim putem, možete podnijeti zahtjev i lično u švedskoj ambasadi, a satus vaše elektronske aplikacije možete provjeriti na stranici Zavoda za migracije tako što ćete ukucati broj vašeg dosijea ili kontrolni broj.

Posebnu pogodnost za buduće radnike stvara situacija kada se posao koji žele da obavljaju nalazi na listi deficitarnih zanimanja, tada je moguće da nakon pronađenog posla radnici dođu u Švedsku i nakon toga traže dozvolu za rad, dakle, ne moraju da budu u svojoj matičnoj državi da bi tražili dozvolu.

(Blic)

PODIJELI