SVIĐA IM SE REPUBLIKA SRPSKA: Nastavljen trend rasta dolazaka i noćenja turista, POSEBNO STRANIH

0
407
Foto: Aleksandar Golić/RAS Srbija

Republiku Srpsku je za proteklih devet mjeseci posjetilo 304.892 turista, koji su ostvarili 740.521 noćenje i broj dolazaka veći je za 3,4 odsto, a noćenja za 3,5 odsto nego u istom periodu prošle godine, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Od ukupnog broja, 133.579 domaćih gostiju ostvarilo je 352.030 noćenja, a 171.313 stranih turista 388.491 noćenje. Domaći gosti najveći broj noćenja, 158.331, ostvarili su u banjama, a strani turisti 193.533 noćenja u ostalim turističkim mjestima.

Najviše dolazaka i noćenja bilo je od gostiju iz Srbije, Hrvatske i Slovenije.
Ekonomista Stefan Markićević rekao je da je nastavljen uspješan trend rasta dolazaka i noćenja turista u Srpskoj, posebno stranih.

On je naglasio da u Srpskoj, kao i u većem broju kontinentalih zemalja, strani turisti najviše noćenja ostvaruju u ostalim turističkim mjestima, što je vrlo širok pojam usluga i proizvoda koje pruža turistička privreda.

– To daje velike mogućnosti proširenja i uvođenja novih oblika usluga. U mnogim zemljama se u tom segmentu daju značajni benefiti i razne vrste pomoći tur-operatorima da bi poboljšali konkurentnost i stvorili turistički brend, neophodan ako se želi ozbiljno razmišljati o turizmu kao grani razvoja – istakao je Markićević.

(Srna)

PODIJELI