Obilježavanje Noći vještica postaje sve masovnije: Razbibriga u sukobu sa tradicijom

0
383

Noć vještica ili Helouvin (Halloween), zapadnjačka tradicija paganskog porijekla, već godinama se obilježava u banjalučkim ugostiteljskim objektima, iako ne gledaju svi blagonaklono na ovu manifestaciju.

Dok jedni ovaj praznik smatraju pomodarstvom i nepoštovanjem tradicije, drugi na to gledaju samo kao na dobru zabavu. U klubovima i kafićima su već početkom oktobra počeli da se pripremaju za Noć vještica, a, kako pojedini ugostitelji ističu, svake godine je sve više zainteresovanih za žurku pod maskama.

Biraju se najbolje i najoriginalnije maske, ugostiteljski prostori se tematski uređuju, a sve s ciljem privlačenja što više gostiju.

Poslovođa koktel-bara “Smagler” Branko Popović kaže da u ovom kafiću već tri godine organizuju žurku 31. oktobra, te da odziv zainteresovanih stalno raste.

– Iako postoje brojne predrasude u vezi sa ovim praznikom, na Noć vještica gledamo samo kao na priliku da se naši gosti dobro zabave. Otvoreni smo za sve kulture i tradicije – rekao je Popović.

Obilježavanje Noći vještica postaje sve popularnije i među najmlađima, a žurke se organizuju u dječjim igraonicama, kućama i stanovima. Poslovođa igraonice u “Delta planetu” Davorin Milekić rekao je da je zainteresovanost za ovaj praznik velika.

– Prvenstveno nam je cilj da organizujemo maskenbal, da bi se djeca što bolje zabavila, a simbolično smo izabrali 31. oktobar. Mališani su oduševljeni idejom da se maskiraju i druže u tematski uređenom prostoru i niko to ne gleda kao usvajanje tuđih običaja, nego kao povod za dobru zabavu – rekao je Milekić.

Ipak, veliki je broj i onih koji ne podržavaju obilježavanje Noći vještica u Banjaluci i Republici Srpskoj. Studentkinja Maja Nikolić kaže da je protiv praznovanja Noći vještica, jer se to kosi sa pravoslavnom tradicijom srpskog naroda.

– Svi ljudi željni zabave i slavlja mogli bi lako naći i neki drugi povod, a djeci bi mogle biti ponuđene druge zanimljivije i korisnije aktivnosti od isijecanja bundeva, crtanja crnih mačaka i slično – rekla je Nikolićeva.

Sa njom se slaže i Bojan Stanić, koji kaže da se taj dan slavi Sveti Luka, a ne Helouvin, te da mu taj zapadnjički običaj ima satanističke elemente.

Sociolog Ivan Šijaković rekao je za “Glas Srpske” da su praznici poput Noći vještica i Valentinova postali manifestacije globalnog karaktera te da je to, prije svega, američki proizvod namijenjen “kulturi spektakla”.

– Ovi praznici predstavljaju mješavinu kultura i šireg su aspekta, u poređenju sa nekim našim praznicima. Zapadnjački praznici su lukavije postavljeni, jer su pristupačniji većem broju ljudi. To je pokazatelj da je nemoguće više gajiti neku zatvorenu kulturu – rekao je Šijaković.

 

Zabrana

Ministarstvo prosvjete Republike Srpske uputilo je prije dvije godine dopis svim predškolskim i školskim ustanovama u kojem je navedeno da je zabranjeno organizovanje priredbi i drugih aktivnosti povodom Noći vještica.

Tada je navedeno da je ovaj praznik problematičan, jer nije propisan Zakonom o praznicima Republike te da nije u skladu s razvojem slobode, demokratije i tolerancije. Takođe je navedeno kako praznik nije ni u skladu s tradicijom srpskog naroda.

PODIJELI