Svijet vapi za vodom

0
1166
Svijet je suočen s nestašicom vode, upozoravaju naučnici i dodaju da će se situacija dodatno pogoršavati s povećanjem svjetske populacije i klimatskim promjenama.

Stanovnici zapadnog dijela Sjedinjenih Američkh Država neprestano misle o vodi, s obzirom na to da su je jedva vidjeli u posljednjih nekoliko godina.

“Ovo je očigledno najgora suša u istoriji Kalifornije”, kaže bivši generalni sekretar Sekretarijata za vodu u Long Biču Kevin Votijer. Ali američki zapad nije jedino mjesto koje vapi za vodom, piše Voice Of America.

“Više od polovine svjetske populacije živi u oblastima s problematičnim pristupom vodi i, prema podacima Ujedinjenih nacija, taj broj će se povećati za dvije trećine do 2025. godine, dakle, za manje od deset godina”, ističe Džeri Šubl iz Pacifičkog akvarijuma.

Snimci fotografa magazina “National Geogrpahic” prikazuju potrebu za vodom širom svijeta. Organizator izložbe je Fondacija “Anenberg”.

“Sama ideja da neki ljudi posvete cijeli život, cijeli dan, hodajući u potrazi za pitkom vodom je nešto što mi ne možemo da shvatimo”, kaže Kamil Lauri iz Fondacije “Anenberg”.

Količina vode na našoj planeti nije se promijenila milijardama godina, međutim odnos slatke i slane vode jeste, objašnjava Džeri Šubl iz Pacifičkog akvarijuma. Postoje i drugi faktori za manjak slatke vode.

“U velikom dijelu planete nestašica pitke vode je nadolazeća kriza, koja će postajati sve gora zbog klimatskih promjena i porasta svjetske populacije”, ističe Šubl.

Šubl objašnjava da većina svjetske populacije živi u zemljama koje dijele vodene površine, ali da ogroman broj tih zemalja nema sporazume o raspodjeli te vode.

“A mnoge te oblasti se nalaze u područjima u kojima vladaju politički nemiri: sjeverna Afrika, Rog Afrike, Arabijsko poluostrvo i jugozapadna, centralna i južna Azija. Predviđa se da će se sveukupna populacija u tim oblastima utrostručiti do kraja ovog vijeka. Dakle, nestašica vode mogla bi da podstakne regionalne i međunarodne konflikte.”

Naučnici kažu da je prvi korak u rješavanju krize s vodom konzervacija. Desalinizacija morske vode je druga opcija, ali za to se plaća cijena, ističe Kevin Votijer, koji je bio upravnik Sekretarijata za vodu Long Biča 14 godina: “Koštalo bi barem dva ili tri puta više da se ukloni so iz morske vode nego ako biste uvozili vodu. Desalinizacijom morske vode se i povećava zagađenje.”

Šubl ističe da problem globalne nestašice vode može da se riješi isključivo ako zemlje rade zajedno.

“Samo zajedno možemo da svakoj osobi na svijetu obezbijedimo vodu za piće i da to, istovremeno, bude dovoljno i za uzgajanje hrane. Ali to zahtijeva novac, tehnologiju, političku volju i saradnju. Da bismo naučili kako da dijelimo mora da postoji kooperativno donošenje odluka između različitih vlada”, kaže Šubl. /Nezavisne novine/.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here