Svjetska banka odobrila BiH 66 miliona KM

0
240

Svjetska banka odobrila je 66 miliona KM pomoći BiH za prevenciju, otkrivanje i odgovor na epidemiju virusa korona, saopšteno je iz Kancelarije Svjetske banke u BiH.

Ovo finansiranje obuhvata niz intervencija u jačanju javnih zdravstvenih usluga, te zaštiti života i ukupne egzistencije građana BiH, navedeno je u saopštenju.

Šef Kancelarije Emanuel Salinas rekao je da je Svjetska banka uspjela da pripremi ovaj početni paket kao pomoć za prevenciju, otkrivanje i odgovor na pandemiju i pružanje socijalne pomoći najugroženijim grupama.

– Svjetska banka je uz narod BiH tokom ove nezapamćene krize – rekao je Salinas.

U saopštenju se navodi da će nadležni organi u BiH moći da povećaju izolacione kapacitete u bolnicama, dobiju nove krevete za intenzivnu njegu s respiratorima, uspostave nove namjenske laboratorije za testiranje i nabave ostalu medicinsku opremu i materijal.

Iz Svjetske banke ističu da će oko 48.000 ljudi koji su najviše pogođeni krizom uzrokovanom epidemijom virusa korona dobiti socijalnu pomoć u vidu novčane naknade.

– Kancelarija Svjetske banke u BiH radi na prilagođavaju postojećih operacija i finansiranja, naročito u zdravstvenom sektoru, kako bi pomogla vlastima da pruže odgovor na probleme uzrokovane epidemijom. To uključuje i pružanje savjeta o izglednim ekonomskim uticajima tekuće krize – naglašava se u saopštenju.

/RTRS/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here