Svjetski dan voda- ČOVJEK PRESUDAN FAKTOR U ZAGAĐENJU VODA

0
1249

Direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske Srđan Todorović poručio je danas u Banjaluci da je čovjek presudan faktor u zagađivanju, ali i zaštiti vode i životne sredine.
Todorović smatra da je ključ adekvatne zaštite voda u promjeni načina ponašanja čovjeka, te njegovog stava i odgovorosti prema životnoj sredini i cjelokupnom prirodnom blagu.

“Imamo sreću da smo nagrađeni velikom zalihom pitke vode po glavi stanovnika, ali to ne znači da treba i da možemo da se neodgovorno ponašamo prema vodama i životnoj sredini”, rekao je Todorović, nakon početka obilježavanja 22. marta – Svjetskog dana voda i 23. marta – Svjetskog dana meteorologije.

On je naveo da Fond, zajedno sa Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Prirodno-matematičkom fakultetom, Republičkim hidrometeorološkim zavodom i drugim relevantnim stranim i domaćim institucijama radi na nizu projekata u cilju zaštite voda.

“Dva najznačajnija projekta koja sprovodimo su Projekat integrisanja i zaštite od klimatskih promjena, u smislu zaštite od poplava u koritu rijeke Vrbas, koji je vrijedan pet miliona dolara, dok se drugi projekat odnosi na jačanje kapaciteta hidro-meteoroloških zavoda BiH i Republike Srpske”, rekao je Todorović.

Pomoćnik direktora za meteorologiju Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske Igor Kovačić rekao je da Zavod implementira projekte koji su u vezi sa zaštitom i poboljšanjem hidrologije, meteorologije i seizmologije.

“U okviru hidrologije, značajna su tri projekta – za rijeke Vrbas, Bosnu i Drinu, a nakon njihove realizacije biće omogućen bolji monitoring rijeka i bolja prognoza poplava”, rekao je Kovačić.

Direktor Hidro-meteorološkog zavoda Srbije Jugoslav Nikolić ocijenio je da je saradnja na regionalnom i globalnom nivou u oblasti meteorlogije od izuzetnog značaja jer riječni tokovi ne poznaju granice.

“Danas ćemo potpisati Sporazum o razmjeni podataka između hidro-meteoroloških zavoda Srpske i Srbije u okviru projekta `Karpatklim`, sa ciljem dobijanja platformi koje su od strateškog značaja za različite oblasti privrede”, istakao je Nikolić.

Direktor Hidrometeorološkog zavoda Federacije BiH Almir Bijedić dodao je da se u narednom vremenskom periodu očekuju ekstremnije vremenske prilike, kao što su poplave, sušni periodi, obilnije kiše i olujni vjetrovi.

On je upozorio da će sve to uticati na privredu cijele regije, te da se vremenskim promjenam treba prilagoditi i ojačati otpornost na posljedice.

“Protiv klimatskih promjena se ne možemo boriti, ali možemo se pripremiti na njih i smanjiti njihovu štetnost”, rekao je Bijedić.

Na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci danas će biti održano predavanje povodom Svjetskog dana voda i Svjetskog dana meteorologije.

PODIJELI