Tajland: Spasilac preminuo zbog nedostataka kiseonika

0
1165

Tokom akcije spasavanja 12 dječaka i njihovog trenera iz pećine na sjeveru Tajlanda poginuo je jedan spasilac. Komandant tajlandskih “Foka” kaže da se situacija promijenila i da je ostala “ograničena količina vremena” za spasavanje.

Radi se o bivšem tajlandskom mornaričkom roniocu Saman Gunanu koji je izgubio svijest dok je izlazio iz pećinskog kompleksa, u koji je dostavljao boce sa vazduhom, prenosi BBC.

“Njegov zadatak je bio da isporuči boce sa kiseonikom. On nije imao dovoljno kiseonika za sebe dok se vraćao”, rekao je jedan tajladski zvaničnik.

Dodao je da se radi o čovjeku koji je nekada radio u mornarici a sada se priključio akciji spasavanja.

“U pećini je teško. Na putu iz pećine on se udavio. Njegov kolega je pokušao da mu pruži prvu pomoć ali nije uspio. Kada smo ga izvukli opet smo pokušali da mu pružimo prvu pomoć, ali nije reagovao, a onda smo ga prebacili u bolnicu”, izjavio je komandir tajlandskih mornaričkih foka Arpakorn Jukongku.

Dodao je i da će se operacija spasavanja nastaviti.

Visoki komandant tajlandske vojske Čalogčai Čajakam rekao je da je sada najhitnije dostaviti dječacima boce s kiseonikom.

U akciju spasavanja 12 dječaka, starih od 11 do 16 godina, uključeno je 1.000 osoba, a među njima su ronioci, vojno osoblje i volonteri.

Dječaci i njihov 25-godišnji trener ušli su u pećinu posle treninga 23. juna.

Za sada dječaci su u dobrom zdravstvenom stanju i redovno im se dostavljaju hrana i lijekovi.

(Agencije)

PODIJELI