Tegeltija: Dodikova ponuda fer i korektna

0
277

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija ocijenio je da je ponuda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da pomogne nabavku vakcina protiv virusa korona i za FBiH fer i korektna, s obzirom na to da će Republika Srpska dobiti vakcine prije građana FBiH.

“Što se tiče izjave o Dodiku nije fer govoriti na takav način, pogotovo o nekome ko nudi saradnju i pomoć”, rekao je Tegeltija na konferenciji za novinare u Sarajevu, komentarišući optužbe SDA da je “Dodikov potez licemjeran, a da se Tegeltija nije potrudio da organizuje nabavku vakcina preko nivoa BiH”.

On je ocijenio da ništa neće biti urađeno u BiH ako budu vakcinisani građani iz jednog entiteta, a ne i drugog.

“Pokazalo se na početku pandemije da smo imali punu saradnju, nije bilo problema ni da se testovi za Kovid-19 prebacuju iz jednog kliničkog centra u drugi, iz jedne bolnice u drugu. Ne vidim razlog da se o tom prijedlogu Dodika ne razgovara kada se ima u vidu da će vrlo brzo doći 100.000 vakcina ruskog proizvođača. Ne vidim razlog da jedan dio ne ode u Republiku Srpsku, a drugi u FBiH”, rekao je Tegeltija.

On je naveo da će, prema informacijama iz sistema “Kovaks”, oko 27.000 Pfizerovih vakcina doći u drugoj polovini februara, a da će oko 250.000 doza proizvođača AstraZeneca doći od druge polovine februara do kraja tog mjeseca.

“BiH nije pogriješila način na koji je riješila da nabavlja vakcine kroz ovaj globalni sistem, s obzirom na to da su druge zemlje koje su uspjele da riješe nabavku vakcine platile duplo skuplje od tržišne vrijednosti”, ocijenio je Tegeltija.

On navodi da je očigledno nabavka vakcina postalo prvorazredno političko pitanje, ali i ističe da se cjelokupni proces vodi u koordinaciji ministarstava zdravlja entiteta i Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara i Odjeljenja za zdravstvo u Vladi Brčko distrikta.

“Od juna, kada su počele te procedure, od svakog od tih koraka izbora dobavljača, načina nabavke vakcine, transporta, finansiranja u svakom trenutku su učestvovali entiteti, odnosno ministarstva zdravlja i Ministarstvo civilnih poslova. Dogovor sa Kovaksom o nabavci vakcine, dogovor sa EU, sve je to bio dio zajedničkog programa koji su radili ta resorna ministarstva”, naveo je Tegeltija.

On je podsjetio da su sve odluke za nabavku vakcine donošene jednoglasno, uz glasove svih ministara iz redova sva tri naroda.

“Ništa u sistemu nabavke vakcine nije se radilo izolovano izvan ovih ministarstava, niti je bilo šta moguće izvan tog sistema nabavke vakcine”, rekao je Tegeltija.

Prema njegovoj ocjeni, BiH je izabrala dobar način nabavke vakcine, a to je takozvani globalni sistem Kovaks i u saradnji sa EU.

“Kada smo vidjeli da kasne nabavke vakcine onda se krenulo i u taj pregovarački postupak nabavke direktnom pogodbom od dobavljača. Očekivanja i zahtjevi entiteta za tim vakcinama su mnogo manji nego što su bili zahtjevi sistema Kovaks i zahtjeva EU”, rekao je Tegeltija.

On je istakao da su zahtjevi entiteta i Brčko distrikta za nabavku vakcina kroz direktni dogovor sa proizvođačima oko 650.000, a više od dva miliona vakcina je ugovoreno i plaćeno kroz sistem Kovaks i sistem EU.

Vakcine koje su dogovorene kroz sistem “Kovaks” i EU omogućuju vakcinacije 40 odsto ukupnog stanovništva u BiH. Zahtjevi koji su sada došli od entiteta odnose se na 100.000 vakcina federalnog Ministarstva zdravstva iz tzv. ruskih vakcina.

“Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske nema nikakav zahtjev u vezi sa ruskim vakcinama, jer je ispregovaralo taj sistem sa Rusima prije mjesec, dva i Brčko distrikt potražuje 20.000 vakcina”, rekao je Tegeltija.

Kada je riječ o nabavci vakcina iz sistema kineskih proizvođača, Ministarstvo zdravstva FBiH tražilo je 100.000 vakcina, Ministarstvo zdravlja Republike Srpske 80.000 vakcina i 20.000 Brčko distrikt, što znači da je zahtjev 200.000 vakcina kineskih proizvođača.

Ponuda Pfizera u direktnoj ponudi jeste napravljena tako da federalno Ministarstvo zdravstva potražuje 200.000 vakcina, Republika Srpska 50.000 i Brčko distrikt 8.000 vakcina.

“Ukupno potraživanje za sve te vakcine su oko 650.000, a ‘ispregovarano’ je gotovo 2.200.000 vakcina”, rekao je Tegeltija.

srna

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here