Tegeltija mijenja način rada Savjeta ministara: Sjednice ministara otvorene za javnost

0
333

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija, uz punu saglasnost svih članova institucije kojom rukovodi, odlučio je da njihov rad učini potpuno transparentnim.

Tegeltija je na dnevni red prve sjednice, koja je zakazana za danas, stavio odluku da sjednice Savjeta ministara budu otvorene za javnost, čime je poslao najbolju poruku javnosti o tome šta može da očekuje od njega i institucije na čijem je čelu.

– Želim da potpuno otvorim rad Savjeta ministara prema javnosti, da tamo ne bude nikakvih tabu tema i da novinari i svi građani koji to žele mogu da prate kako radi i kako se donose odluke na sjednicama Savjeta ministara – kaže Tegeltija za “Glas Srpske”.

Prema njegovim riječima, time se stvaraju pretpostavke da Savjet ministara bude neko ko će raditi operativno, a ne držati sijela i satima voditi bespotrebne razgovore.

– Prvo Savjet ministara mora da donese odluku da sjednice budu otvorene za javnost, a nakon toga je potrebno stvoriti i određene tehničke pretpostavke kako bi građani mogli da prate, odnosno gledaju sjednice kao, recimo, sjednice Narodne skupštine Republike Srpske – precizirao je Tegeltija.

On dodaje da će Savjet ministara zadužiti Generalni sekretarijat da u što kraćem roku nabavi potrebnu tehničku opremu kako bi sjednice bile što prije otvorene za javnost.

– Moji zamjenici Vjekoslav Bevanda i Bisera Turković, kao i svi ostali članovi Savjeta ministara koje sam na našem prvom sastanku upoznao sa svojom namjerom da naš rad potpuno otvorim za javnost, potpuno su podržali tu ideju. To je najbolje, prije svega, za nas u Savjetu ministara, jer će nas tjerati da budemo efikasniji, a time svakako i za građane i cjelokupnu javnost koji će moći da vide ko, šta i koliko radi – kaže Tegeltija.

Predsjednik Kluba novinara Banjaluka Siniša Vukelić je ocijenio da je odluka novog predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH za svaku pohvalu, dodavši da je tako nešto mogao predložiti i kada je bio u Vladi Srpske. Vukelić je naglasio da rad izvršne vlasti mora da bude dosta otvoreniji.

– Nadam se i tražimo da sjednice Vlade Srpske budu otvorene za javnost, kao što su i sjednice Narodne skupštine, Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, osim, naravno, za tačke za koje se procijeni da bi trebalo da budu tajne, kako bi se vidjelo šta koji ministri predlažu i kako se zalažu. To bi značajno unaprijedilo rad – rekao je Vukelić i dodao da bi održavanje redovnih konferencija za novinare poslije sjednica takođe doprinijelo podizanju transparentnosti.

Dnevni red

Ministri na nivou BiH bi danas, između ostalog, trebalo da razmatraju odluku o privremenom finansiranju institucija i međunarodnih obaveza BiH za prvi kvartal iduće godine, te zajedničku socioekonomsku reformu od 2019. do 2022. godine. Na dnevnom redu su i odluke o imenovanjima svojih odbora za unutrašnju politiku i za ekonomiju kao i nacrt ugovora o finansiranju dionica koridora 5C Poprikuše – Nemila i Tarčin – Ivan između BiH i Evropske investicione banke.

(Glas Srpske)

PODIJELI