Tegeltija: Najvažnije je da bude odblokiran rad SM i Parlamentarne skupštine BiH

0
341
Najvažnije je da bude odblokiran rad Savjeta ministara i Parlamentarne skupštine BiH, što je kočilo mnoge projekte u Republici Srpskoj, prije svega oni koji se odnose na finansijske sporazume, poručuje to predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

U fokusu programa Savjeta ministara je, kaže, ekonomija i privredni razvoj. Već ima vrlo jasnu viziju programa i djelovanja Savjeta ministara, ali prvo će ga predstaviti u PD Parlamentarne skupštine BiH u prvoj sedmici narednog mjeseca. Očekuje da će tada biti potvrđeno njegovo imenovanje.

“Ključ svega jeste usvajanje budžeta za 2020. godinu jer bi bilo neozbiljno da BiH još jednu godinu bude na privremenom finansiranju. Možda vam se čini da to sve normalno funkcioniše, ali ako razgovarate sa predstavnicima institucija koje se finansiraju iz budžeta BiH, vidjećete da oni u svom radu imaju veliki broj problema i mislim da to moramo vrlo brzo završiti”, rekao je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Tegeltija će na sjednici komisije za izbor Savjeta ministara 26. novembra odgovarati na pitanja predstavnika političkih partija. Govoriće i o imenima ministara koje danas nije htio da otkrije. Ono što je sigurno da će Republika Srpska zadržati resore koji su poznati još od avgusta kada su predsjednici SNSD-a, SDA-a, HDZ-a potpisali sporazum o formiranju Savjeta ministara.

“Republici Srpskoj pripadaju Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Ministarstvo transporta i komunikacija i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara, kao i tri mjesta zamjenika ministara. Operiše se sa velikim brojem imena i kao uvijek jedan broj je tačan drugi nije”, istakao je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Srpski ministri u novom Savjetu ministara radiće u interesu Republike i znaće Ustavne nadležnosti – poručuje predsjednica Srpske. Ti ljudi će, kaže Cijanovićeva, znati koliki je značaj koordinacije između različitih nivoa vlasti.

“Znaju koliko je važno da se kredibilno pregovara kredibilno pregovara sa međunarodnim finansijskim organizacijama i da se pokrenu određeni projekti, ali isto tako znaju da se ne smije ništa blokirati i raditi na štetu Republike Srpske kao što je to radila ova garnitura vlasti”, naglasila je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

Zoran Tegeltija je imenovan za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH prije dva dana. Odluka je donesena na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH. Blokada formiranja Savjeta ministara stopirala je mnoge projekte u Republici Srpskoj. Veliku štetu su pretrpjele lokalne zajednice koje su ostale bez sredstava od IPA fondova koja su im bila namijenjena.

PODIJELI